COMENTARI D’UNA PINTURA: EL PETÓ, DE FRANCESCO HAYEZ

File:El Beso (Pinacoteca de Brera, Milán, 1859).jpg

El pintor venecià Francesco Hayez (1791-1882) està considerat com un dels més importants representants del romanticisme històric.

L’afició a l’art ja li va venir de petit doncs mostrava una bona predisposició pel disseny, cosa que va fer que el seu oncle l’enviés a un restaurador perquè li ensenyés l’ofici.

Amb divuit anys va guanyar un concurs de l’Acadèmia de Venècia que li va permetre ingressar a l’Acadèmia de Sant Luca, un centre formatiu proper a Roma. Això va fer que es traslladés a la capital on va ser deixeble de Canova, un dels més importants artistes de l’època, que el va tenir sota la seva tutela els anys que Hayez va passar a Roma. Allí va estar cinc anys i després se’n va anar a viure a Nàpols.

Ja madur, va arribar a ser director de l’Acadèmia de Belles Arts de Brera, a Milà.

Un dels seus quadres més famosos és El petó (Il bacio), realitzat al 1859.

Es una pintura que transmet els trets principals del romanticisme italià i, a més, ve a representar l’esperit del Risorgimento (el procés d’unificació d’Itàlia).

L’obra ens mostra una parella de l’edat mitja abraçats i besant-se. Es una de les representacions més intenses i apassionades d’un petó de l’art occidental. La noia s’inclina cap enrere mentre l’home té la seva cama esquerra inclinada per recolzar la noia.

Un detall important és que la parella no és identificable, tot i estar al centre de la composició pictòrica. El motiu és que Hayez no volia que els espectadors es distraguessin amb els físics sinó que es centressin en l’acció del petó, pel seu significat.

A la part esquerra de la pintura, es veuen unes misterioses ombres que donen sensació de perill.

La pintura és considerada com un símbol del romanticisme italià doncs inclou molts trets d’aquest moviment: a primer cop d’ull, es tracta de la representació d’un petó apassionat, que ja encaixa amb els principis del romanticisme, que dóna èmfasi als sentiments profunds més que no a la racionalitat i, a més, es trasllada a l’edat mitja en clau nostàlgica.

Però l’obra és molt més que això: representa l’espérit del Risorgimento. Aixì, en els colors de la roba de l’home, s’identifiquen alguns que son els d’aquest moviment pol.lític, i el blau pàl.lid de la noia representa a França que aquell mateix any havia signat un acord amb el regne del Piamont que facilitava l’unificació de diversos estats de la península italiana en un sol regne.

Això vol dir que aquest petó no és sols un acte d’amor entre dues persones, és un petó entre el Risorgimento i aquells que el recolzen, i les ombres que hi ha a l’esquerra de la composició representen el perill que corre aquest moviment. Es doncs una pintura romàtica però és també una pintura política.

El quadre és notable pels seus colors tant vius i la seva textura, en particular el del vestit blau, d’una atractiva sedositat que sembla brillar.

El petó ha tingut èxit pràcticament des del primer moment que es va exhibir, especialment a Itàlia. La seva influència ha anat més enllà del món de la pintura, i així als anys vint del segle passat, el director d’art de Perugina, una de les més importants empreses xocolateres d’Itàlia, va utilitzar la imatge dels dos amants per les seves xocolates “Baci”. I al 1954, l’inoblidable director de cinema Luchino Visconti, es va inspirar en el quadre per una de les escenes de la pel.lícula Senso.

Qui vulgui contemplar la pintura original, haurà d’anar a la Pinacoteca de Brera, a Milà.

Per veure el quadre a pantalla completa cliqueu aquí: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/c/c6/El_Beso_%28Pinacoteca_de_Brera%2C_Mil%C3%A1n%2C_1859%29.jpg

Per saber més d’Hayez: http://es.wikipedia.org/wiki/Francesco_Hayez

File:Francesco Hayez 057.jpg

Francesco Hayez amb els seus pinzells.

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: