COMENTARI D’UNA PINTURA: IO I JUPITER, DE CORREGGIO

Antonio Allegri da Correggio, conegut simplement com Correggio, ha passat a la història de l’art com un dels pintors més importants de l’anomenada Escola de Parma. Es un exemple de l’esplèndida pintura que es feia en el Renaixement italià i és també responsable d’alguna de les obres més sensuals del segle XVI.

Va ser també un predecessor, per alguns elements, de l’art Barroc (certs escorços) i Rococó que aflorarien després d’ell.

Era un artista estilísticament eclèctic doncs es podia inspirar tant en Leonardo da Vinci com en en Mantegna, Raimondi o Tiziano.

Encara que algun historiador va dir que l’estil de Correggio hagués estat molt millor si hagués tingut un contacte artístic més estret amb Roma, a partir dels segles XVIII i XIX, les seves obres van començar a aparèixer en diversos diaris de viatgers que arribaven a Itàlia de visita. Això és un senyal evident de que la seva pintura s’estava revaloritzant durant aquells temps.

En els catàlegs artístics actuals, Correggio compta amb un bon nombre de pintures famoses, especialment sobre els amors de Júpiter, temes que va agafar de les Metamofosis d’Ovidi. Es tractaven d’un conjunt de pintures sensuals que van ser encarregades per Frederic I Gonzaga de Màntua amb la intenció de què fossin part de la decoració d’una habitació del Palazzo Te. Aquesta habitació portaria per nom precisament Cambra d’Ovidi.

I una d’aquestes pintures era la titulada Io i Júpiter, un dels millors quadres de Correggio, pintat l’any 1532.

A la mitologia grega, Io era una donzella d’Argos, filla d’Inaco. Aquest Inaco era un déu marí però ella era humana. Io, sacerdotessa de la deessa Hera va cridar l’atenció de Júpier (Zeus pels grecs), espòs d’Hera, que va voler mantenir relacions sexuals amb la noia. La forma en que la incitava era a través de somnis en els que se li apareixia i li demanava que li entregués el cos. Io va explicar els somnis al seu pare i aquest va anar a consultar a l’oracle, que el va aconsella que el millor era que tregués de casa seva a Io o Júpiter acabaria per aniquilar tota la família si la noia no accedia als desitjos del déu. Així que Io es va veure obligada a abandonar casa seva encara que finalment no li va servir per escapar de Júpiter doncs aquest va aconseguir els seus propòsits presentant-se davant la noia en forma de núvol.

Es precisament aquest moment d’unió carnal el que es representa en el quadre: es pot entreveure en el núvol una cara masculina mentre que una boirosa mà abraça la donzella.

En la composició destaca el contrast entre la immaterial figura de Júpiter, tant evanescent, i la materialitat dels cos nu d’Io que es mostra perdut en un rapte eròtic que anticipa alguna obra molt posterior de Rubens.

L’efecte cromàtic es basa en el contrast entre el cel, representat amb núvols obscurs i densos, i la blanca figura d’Io a la que es veu en una postura retorçada, tal com és típic en l’estil manierista; el cos esta col.locat en forma serpentinata, o sigui, com una S, disposició pròpia de Correggio que posteriorment va ser imitada pels pintors barrocs.

A la part inferior dreta del quadre es veu un cérvol que està bevent aigua; es tracta d’una referència a Inaco, el pare d’Io que com s’ha dit, era un déu marí.

Qui vulgui veure aquesta pintura en directe, haurà de viatjar fins a Austria perquè es troba exposada al Museu d’Historia de l’Art de Viena, el Kunsthistorisches Museum .

Per veure el quadre a pantalla completa cliqueu aquí: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/f/fb/Correggio_028c.jpg

Per saber més de Correggio: http://es.wikipedia.org/wiki/Antonio_Allegri_da_Correggio

Image

Aquest era Antonio Allegri da Correggio.

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: