CONOCIENDO A ASTRID, DE PERNILLE FISCHER CHRISTENSEN

– O – O – O – O – O – O – O – O – O –


Alba August és Astrid Lindgren, un esperit lliure en un món conservador.

 

Conociendo a Astrid és un biopic de l’escriptora sueca Astrid Lindgren, la creadora de Pippi Calcesllargues, la nena que s’acabaria convertint en un fenomen mundial per diverses generacions d’infants i adults.

Quan Astrid era molt jove, li va succeir una cosa que la va afectar profundament, una combinació entre miracle i desgràcia, que acabaria marcant la seva vida. Aquest esdeveniment la va convertir en una de les dones més inspiradores de la nostra època i en una narradora popular a tot el món. 

La pel.lícula ens mostra la història d’Astrid que, tot i els condicionaments de la seva època i l’educació religiosa, va decidir trencar amb les normes de la societat i obeir solament el seu cor.

La major part dels biopics sobre artistes giren sobre el període en el que desenvolupen la seva obra artística. Però a Conociendo a Astrid no veurem la protagonista escriure els relats pels que acabaria assolint fama internacional ni tampoc es mencionarà el nom de Pippi Calcesllargues. El film se centra en els anys clau de formació vital i professional de l’escriptora mostrant-nos l’etapa en la que es produeix el caldo de cultiu d’allò que després serà la seva obra literària. Es una època complicada amb frustracions familiars i amoroses, maternitat, renúncies… en la que formaria una personalitat radical i feminista que d’alguna manera és l’embrió de l’esperit rebel que tindria Pippi.

Aquest esperit rebel queda reflectit sobre el personatge de la jove Astrid principalment en un parell d’escenes que resulten eloqüents. En una, la futura escriptora es troba en una sala de ball on les noies esperen en una cadira que els nois es decideixen a demanar-les que surtin a ballar amb ells: Astrid trenca amb totes les convencions, farta d’esperar, quan treu a ballar un charleston a una amiga amb la que donarà unes quantes voltes per acabar dansant sola davant els sorpresos ulls de la gent.

L’altra seqüència té lloc en una luxosa celebració social amb pompa i xampany. Astrid, trista, amb el cap cot i passada d’alcohol, torna a trencar barreres ballant com si fos la fi del món Puttin’on the Ritz, la peça d’Irving Berlin. Però entre el ball anterior i aquest han passat uns anys, els suficients com perquè Astrid hagi sofert els cops del destí, les injustícies d’una societat masclista i hagi tastat com l’amor i el desig poden ser amargs.

I hi haurà una constant: el xoc permanent entre les conviccions conservadores del seu temps i la seva vitalitat que fa d’ella un esperit lliure, una avançada al feminisme que es materialitza en la seva independència professional i amb la fortalesa amb la que encara la seva condició de mare soltera.

Tot això, la directora Pernille Fischer Christensen ho explica d’una manera elegant i delicada, sense exhibicionismes melodramàtics.

A més, la pel.lícula descobreix tot un torrent interpretatiu, el de l’actriu Alba August. August? Sí, sí, és la filla del director Bille August i de l’actriu Pernilla August. Alba és capaç de fer creïble una nena i una dona especial, component un paper que té encant, ingenuïtat i ferocitat alhora.

Un film feminista sense traços gruixuts ni maniqueismes.

 

La realitzadora danesa Pernille Fischer Christensen és la directora de Conociendo a Astrid.

 

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: