CONSTANCE DEMBY. ETERNAL RETURN

– O – O – O – O – O – O – O – O – O –

Constance Demby

 

Heus aquí una dona que per la seva habilitat per bellugar-se en diverses disciplines la podríem considerar gairebé renaixentista: Constance Demby.

En efecte, és compositora, cantant, música, dissenyadora d’instruments, pintora, escultora i productora. D’això se’n diu ser polièdrica (o renaixentista, és clar).

A nivell musical és difícil classificar-la. Fa música simfònica clàssica electrònica. Encara que l’espectre de categories podria ser més ampli, la podríem situar en la música ambient o música de l’espai.

Aquesta californiana d’Oakland va aprendre a tocar el piano quan era una nena però no se’n va conformar i amb el temps es va convertir en una multi-instrumentista.

En quant a estudis, a part dels musicals, va fer pintura i escultura a la Universitat de Michigan. El fet de que fos música i alhora escultora va propiciar que es dissenyés molts dels seus propis instruments.

Ja hem dit que va començar a estudiar piano quan era una nena. Va ser un bon entrenament en música clàssica que va fer que tingués la seva primera actuació en públic als dotze anys. Més tard, quan va passar a l’institut, va formar un grup de jazz que li va permetre guanyar en improvisació al piano. Després , a la Universitat de Michigan, a part de pintura i escultura, també va fer estudis multimedia.

Aquests estudis multimedia li van permetre als anys setanta fundar un grup, el Central Maine Power Sound & Light, que no només feia música sinó que jugava amb les tècniques multimedia que ella havia aprés i van fer un tour per la costa est dels Estats Units amb un show de so i llums.

En aquella dècada es va interessar per la vida espiritual entrant en contacte amb les pràctiques del ioga i el mantra. Aquesta espiritualitat va quedar reflectida en les peces musicals que va compondre.

Molts anys després, però en aquesta línia, el 1995, va publicar l’àlbum Aeterna, un disc sorprenent, de música profundament espiritual.

Com mostra del que fa, podem escoltar al vídeo una de les peces de l’àlbum, la titulada Eternal Return.

Amb el so d’una orquestra digital, Demby va abraçar la revolució electrònica creant simfonies clàssiques que utilitzaven tot tipus d’instruments orquestrals.

 

Dona gairebé renaixentista per la quantitat de disciplines artístiques que ha tocat, Constance Demby és un referent en la música simfònica electrònica de caire clàssic i espiritual. Ha actuat diverses vegades al nostre país i, de fet, durant dos anys i mig va estar residint a Sitges.

En la imatge la veiem amb un dels instruments que ella ha creat, un sorprenent baix d’acer.

El seu web és: http://www.constancedemby.com/

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: