CORESO I CALLIROE, DE FRAGONARD

– O – O – O – O – O – O – O – O – O –

Coreso i Callíroe, per Jean-Honoré Fragonard.

Vista de més a prop dels protagonistes: el sacerdot Coreso suïcidant-se i la princesa Callíroe desmaiada.   

 

El pintor francès Jean-Honoré Fragonard era fill d’un sastre especialitzat en guants. Com que Jean-Honoré va demostrar aviat la seva inclinació cap a l’art, el seu pare el va enviar a Paris (ells eren de Grasse) on va aprendre al taller del pintor Chardin. Va estudiar durant sis mesos amb ell i després va anar al taller de Boucher, un altre gran pintor. Li va anar bé allà doncs Boucher, en veure la seva qualitat, li va confiar la realització de rèpliques de les seves pintures.

Va tenir un període italià perquè al 1756 se’n va anar a Roma. La seva estada allí va ser molt important per ell perquè va poder admirar els jardins romàntics amb les seves fonts, temples i terrasses, on va començar a idear els escenaris que posteriorment plasmaria en les seves obres.

Sobre el seu estil va influir també la florida sumptuositat de Tiepolo, l’obra del qual va tenir l’oportunitat d’estudiar a Venècia, abans de tornar a Paris cinc anys després d’haver marxat.

De cara a les seves obres, Fragonard havia dubtat sobre quina temàtica tocar: religiosa, clàssica o d’altra mena. Però les circumstàncies en forma dels patrons que demanava el rei Lluís XV que havien de representar escenes d’amor i plaer, van fer que el pintor acabés tirant per aquí i és l’estil pel que és més conegut.

Un dels seus elements distintius és la bellesa dels colors així com el virtuosisme del traç fàcil de les seves obres.

Un dels quadres que expressen aquestes qualitats és el que va pintar quatre anys després d’haver tornat d’Itàlia. Era l’any 1765 quan va realitzar Coreso i Callíroe.

Aquest quadre li va valdre l’admissió a l’Acadèmia francesa i va ser tan elogiat (fins i tot per part de Diderot) que va ser adquirit pel rei.

La història en la que es basa la pintura és la relació entre Coreso i Calliroe, personatges provinents de la mitologia grega.

Coreso era sacerdot del déu Dionís mentre que Callíroe era una atractiva princesa provinent de Calidònia. Coreso es va enamorar d’ella però no va aconseguir que Calliroe sentís res per ell de manera que ella el va desdenyar.

Com que Coreso n’estava molt enamorat, no va rebre gens bé el menyspreu d’ella i per despit va demanar venjança al seu déu. Aquest el va escoltar i va enviar una maledicció que va fer que totes les dones del país es tornessin boges i va provocar la mort de moltes persones.

Els calidonis van consultar l’oracle de Dodona per saber com podrien posar fi a la terrible maledicció i la resposta que van obtenir és que per calmar la còlera del déu Dionís haurien de sacrificar a Calliroe o bé a qualsevol altra persona que s’hi oferís en el seu lloc.

Con es fàcil suposar, ningú es va presentar voluntari per ser sacrificat, de manera que Coreso va rebre l’ordre de matar a Calliroe.

I va ser en una situació límit com aquesta que ell se’n va adonar de que el seu amor per ella era molt superior al ressentiment que pogués sentir, així que va decidir sacrificar-se ell per salvar la vida d’ella.

Es el moment exacte del sacrifici el que representa Fragonard en el seu quadre. Veiem a Coreso clavant-se mortalment el punyal mentre Calliroe sembla caure desmaiada.

Es diu que ella va sentir tanta pena per ell, que no podia parar de plorar fins al punt que els déus la van acabar convertint en una font de la que brollaven llàgrimes.

Aquells que estiguin interessats en veure l’original d’aquest quadre hauran de viatjar fins a París per fer una visita al Louvre que és on s’hi troba.

Aquest vídeo ens permet veure més pintures de Fragonard i fer-nos una idea més àmplia sobre el seu estil:

 

 

El pintor francès Jean-Honoré Fragonard

Per saber més d’ell cliqueu aquí.

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: