CU-CUT TAVERNA GASTRONÒMICA

– O – O – O – O – O – O – O – O – O –

L’atractiva entrada del Cu-cut.

Vista d’un lateral de l’entrada.

Crida l’atenció la decoració.

Sofà en un cantó i seients de fusta a l’altre.

Vista de l’entrada des de dintre.

Detall de l’espai interior.

La vistosa barra del local.

 

Al número 68 del carrer Enric Granados de Barcelona trobem un local de curiós nom: Cu-Cut.

Curiós no tant pel nom que als catalans ens sona, sinó perquè es tracta d’un restaurant especialitzat en tapes. Es també bar de cocktails i vinoteca.

Com correspon a un local tan ben situat en ple centre de la ciutat, està acuradament decorat. Sens dubte és la seva estètica eclèctica la primera cosa que crida l’atenció quan es passa pel davant. La sensació que dona és la d’una taverna elegant, agradable, d’aquelles que saben mirar el detall, tal com es pot apreciar en les imatges que acompanyen aquesta ressenya.

En quant a l’aspecte purament gastronòmic, s’ha de dir que ofereix un bon assortit de tapes d’escarxofa, rellom, setes… també disposa d’una amplia oferta de peix, marisc, cua de bou o botifarra. També hi ha d’altres plats interessants com el tartar de salmó.

S’ofereix un menú diari que es pot concloure amb bones postres.

Al marge del menú, disposa d’una carta de vins extensa i variada, de manera que invita a fer-ne una degustació acompanyada de les seves tapes.

Segurament us preguntareu el per què del nom de l’establiment. Com sabeu, el Cu-Cut va ser una revista satírica catalanista que va fer furor entre els anys 1902 i 1912, la dècada que es va publicar. Pròxima a la ideologia de la Lliga Regionalista de Cambó i Prat de la Riba, va donar molta “canya” als polítics (especialment de Madrid) i a l’exèrcit.

Aquesta línia resultava difícilment acceptable per una Espanya conservadora i anquilosada que encara tenia obertes les ferides del desastre del 98. Així, al 1905 un grup de militars va entrar a la seu de la revista i la van destrossar al crit de “Viva España!”.

El final de la revista es produiria set anys després quan va publicar en portada il.lustrada amb un dibuix “La música amansa les feres” referint-se a una visita de l’Orfeó Català a Madrid on no es deixa gens ben parades certes classes madrilenyes. Les altes esferes polítiques espanyoles van reaccionar violentament i la Lliga Regionalista que recolzava el Cu-Cut es va espantar i va aconsellar la suspensió definitiva de la publicació després de deu anys d’èxit (a Catalunya).

Un dels personatges principals que sortia a la revista era un ninot creat pel dibuixant Gaietà Cornet: era “el Català”, un home amb barretina. Es en record d’aquest personatge del Cu-Cut que el restaurant ha fet seva aquesta imatge que explica el seu nom.

El seu web http://www.cu-cut.cat/

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: