DAMIÀ CAMPENY. LA FONT DEL VELL

– O – O – O – O – O – O – O – O – O –

La font del vell, de Damià Campeny.

Detall del gerro d’on brolla l’aigua.

Primer pla.

 

Fa dos-cents anys el mataroní Damià Campeny era un dels nostres millors escultors.

Els estudis els va fer a l’Escola Llotja de Barcelona on anys després seria professor i director de la secció d’escultura.

Quan Campeny va obrir el seu propi taller i va començar a treballar, va rebre encàrrecs per diverses parròquies de Barcelona.

L’any 1797 va guanyar una beca de la Junta de Comerç i va marxar a Roma on va conèixer l’escultor Antonio Canova, un dels més grans artistes d’aquell moment. A la ciutat italiana va estar vivint durant divuit anys i va treballar en el taller de restauració d’obres del Vaticà fent obres com Hèrcules, Farnesio i Neptú. També va treballar des de la distància per la Junta de Comerç a la que enviaria una sèrie d’escultures.

En tornar a Barcelona, va compaginar la seva tasca de professor a l’Escola Llotja amb la realització de les seves obres, i va arribar a ser escultor de cambra del rei Ferran VII i el van nomenar acadèmic de San Fernando.

També va ser acadèmic de la Escuela de San Luís, a Saragossa, i de la Reial Acadèmia de Belles Arts de Sant Carles, de València. Com es veu, el seu prestigi no era poc.

Avui veiem una obra que ha tingut la seva història. Es tracta de l’escultura que es troba sobre una font a la Plaça de Sants de Barcelona, és coneguda com la Font del vell.

Creada el 1818 és una al·legoria del riu Llobregat i es va ubicar a la Rambla, al Pla del Teatre, al lloc on ara es troba el monument de Sarafí Pitarra. Formava part d’un projecte més elaborat, realitzat per l’arquitecte Pere Serra i del propi Damià Campeny, més el també escultor Salvador Gurri: una font monumental en forma de piràmide coronada per una escultura que representava a la deessa romana Minerva simbolitzant el Geni de Barcelona o la Barcelona industriosa i portava casc i llança. Era obra de Gurri i a la base del pedestal on començava la piràmide s’hi van col·locar quatre fornícules per contenir les al·legories dels quatre principals subministres d’aigua de la ciutat: el riu Llobregat, el Rec Comtal, el canal d’Urgell i el port.

Naturalment, l’al·legoria del Llobregat és l’obra de Campeny que aquí veiem. De fet, va ser l’única obra que va ocupar una fornícula, les altres tres -que també havia de fer ell- no es van arribar a realitzar: representa un vell barbut semi-nú ajagut sobre unes roques i amb uns fruits a la mà dreta que surten del corn de l’abundància, mentre que l’esquerra es recolza sobre un gerro del que brolla aigua, la del Llobregat. Al cap de poc, aquesta figura va perdre el nas d’un cop de pedra, raó per la qual també es coneguda com la Font del xato.

Es una obra d’estil neoclàssic amb una certa influència barroca. Segurament Campeny es va inspirar en algunes al·legories de rius que va veure a Roma durant la seva llarga estada a la capital italiana.

L’any 1877 la piràmide va ser enderrocada i solament es van conservar les estàtues: la de Gurri es va emplaçar temporalment al Parc de la Ciutadella i després al Museu Marítim, i ara es conserva en un magatzem municipal a la Via Favència. En quant a l’escultura aquí comentada, va ser també col·locada al Parc de la Ciutadella fins que el 1975 es va instal·lar a la Plaça de Sants, on continua.

 

Aquest és Damià Campeny, retratat per l’alacantí Vicenç Rodés.

Campeny és la figura més important del neoclassicisme català i qui connecta l’escultura catalana barroca amb el romanticisme. Donat el prestigi d’aquest artista, un institut de Mataró -ell era fill de la localitat- porta el seu nom.

Per saber més d’ell cliqueu aquí.

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: