DANIEL CHESTER FRENCH. ELS FILLS DE DÉU i LES FILLES DELS HOMES

– O – O – O – O – O – O – O – O – O –

Els fills de déu i les filles dels homes.

Primer pla.

Des d’un altre angle.

 

Daniel Chester French (1850 – 1931) potser no sigui massa conegut aquí però és un dels més famosos escultors dels Estats Units: va ser ell qui va esculpir la icònica estàtua d’Abraham Lincoln del Lincoln Memorial, a Washington.

A part d’aquesta obra, llueix un currículum que el fa un dels més prolífics escultors nord-americans entre final del segle XIX i començament del XX. La seva llarga col.lecció d’estàtues fetes en bronze i marbre el converteixen probablement, en l’escultor dels Estats Units que ha arribat a més públic.

French va néixer a Exeter, New Hampshire, i era fill d’un advocat que exercia com jutge i també va tenir un càrrec al departament de tresor nord-americà. Quan Daniel encara era un adolescent, el pare es va mudar amb tota la família a Concord, Massachusetts on van ser veïns i amics de la família Alcott. Precisament, va ser Abigail May Alcott, germana de Louise May Alcott (l’autora de “Mujercitas”) qui va animar al jove Daniel a seguir estudis d’escultura doncs va veure que el noi estava interessat per aquesta disciplina artística.

Així, el jove French va fer estudis d’anatomia i dibuix. Posteriorment va estudiar al Massachsetts Institute of Technology i després passaria uns anys a Florència estudiant amb Thomas Ball, escultor nord-americà que tenia un taller a la ciutat italiana.

Com dèiem al començament, les coses li van anar molt bé, amb una àmplia producció artística que li va fer guanyar molta reputació: el 1893 va ser un dels fundadors de la National Sculpture Society, el 1913 va ser nomenat membre de l’American Academy of Arts and Sciencies  i també la National Academy of Design, l’American Academy of Arts and Letters, l’Architectural League i fins i tot a Itàlia, a Roma, el van fer membre de l’Accademia di san Luca. Són dades que demostren el gran prestigi que tenia. També a França estava molt valorat doncs el van fer Cavaller de la Legió d’Honor.

Vegem un exemple del seu estil. Es tracta de l’obra que tenim a l’encapçalament que va realitzar el 1923, tres anys després d’haver fet l’estàtua d’Abraham Lincoln.

Té un títol llarg: Els fills de déu i les filles dels homes. També es coneguda amb un títol més curt: Amor immortal.

Aquesta doble escultura està basada en un passatge de la Bíblia que diu: “Quan els homes van augmentar en número sobre la terra i van començar a tenir filles, els fills de déu van veure que les filles dels homes eren belles i es van casar amb algunes d’elles”.

Doncs això és el que reflecteix aquesta obra, un home alat, un àngel, agafa amorosament una mortal a la que sosté per un braç i per el cap en el que sembla ser el preludi d’un petó.

La parella es troba sobre una superfície que és la representació d’un núvol per donar un caire més celestial a aquesta unió amorosa.

L’obra pertany a la col.lecció de la Corcoran Gallery of Art, de Washington.

Daniel Chester French, escultor molt famós, sobre tot als Estats Units, per la quantitat de monuments públics que va fer, algun d’ells icònic.

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: