DANIELE DA VOLTERRA. BUST DE MIQUEL ÀNGEL

– O – O – O – O – O – O – O – O – O –

Miquel Àngel Buonarrotti, per Daniele da Volterra.

Imatge frontal.

 

Daniele Ricciarelli (1509 – 1566), més conegut com Daniele da Volterra per haver nascut en aquesta localitat, va ser un pintor i escultor italià.

Va iniciar els estudis amb els artistes de l’escola de Siena, Il Sodoma i Baldassare Peruzzi. Amb aquest últim va anar a Roma el 1535 per ajudar-lo a pintar els frescs del Palazzo Massimo alle Colonne. Després va ingressar al taller del pintor Perin del Vaga com aprenent.

Des de 1538 fins a 1541 va ajudar a Perin amb els frescs de la vila del cardenal Trivulzi a Salonia, a la capella Massimi de l’església de la Trinità del Monti i a la capella de la Crucifixió de San Marcello al Corso. També li van encomanar la pintura d’un altre fresc, el del saló principal del Palazzo Massimo, sobre la vida del general i polític romà Quintus Fabius Maximus.

A Roma va començar a treballar en el cercle de Miquel Àngel i va fer amistat amb ell, el qual en veure la qualitat de da Volterra va utilitzar la seva influència amb el papa Pau III per assegurar-li encàrrecs i el lloc de superintendent  de les obres vaticanes, càrrec que va mantenir fins a la mort d’aquest papa.

El seu acostament personal a Miquel Àngel va ser especialment intens durant els últims anys de la vida del mestre i es va introduir de ple en la qüestió candent en aquella època del paragone entre pintura i escultura, i es va dedicar cada vegada més a aquesta última disciplina -el paragone era una comparació en la que es discutia sobre quina era la primera de les arts visuals-.

I continuant doncs amb la faceta escultòrica de Daniele da Volterra, hem de dir que quan Miquel Àngel va morir el 1564 -Daniele va assistir a la seva mort a casa del mestre donada la seva estreta relació-, Leonardo Buonarrotti, nebot de Miquel Àngel, va encarregar-li, donats els vincles professionals i d’amistat, que fes dos busts en bronze del seu oncle. A aquesta petició es va afegir la de l’antiquari Diomede Leoni demanant un tercer bust.

Daniele va fer el motlle de la cara del seu amic però va morir dos anys després i no va tenir temps d’acabar els busts, però en qualsevol cas, ens han quedat les obres que aquí publiquem com a mostra de la perícia de da Volterra per l’art escultòric.

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: