DARIO CASTELLO. SONATA SECONDA

– O – O – O – O – O – O – O – O – O –


Dario Castello va ser un compositor i violinista italià del qual no s’ha sabut gaire tenint en compte que, encara que no dels grans, va ser un músic significatiu del segle XVII.

Per exemple, no sé sap amb certesa quin any va morir, alguns musicòlegs citen l’any 1630, però realment es desconeix. Sí que sembla una mica més fiable l’any de naixement, el 1590.

El que sí es coneix és que pertanyia a l’escola veneciana i que va ser mestre de capella de Sant Marcos, òbviament a Venècia.

En quant a la seva obra, es coneixen vint-i-nou composicions, especialment dues col·leccions de sonates on reflecteix un nou gust pel virtuosisme i són les seves obres més conegudes. La primera la va publicar el 1621 i la segona el 1629.

Com a exemple de la música d’aquest no massa conegut compositor, escoltem una peça per violí que correspon a la seva Sonata seconda, la que indicàvem que va compondre i publicar el 1629.

Ens la interpreta la violinista francesa especialista en música barroca Alice Julien-Laferrière qui ha obtingut diversos reconeixements per les seves actuacions amb grups i enregistraments musicals. Està acompanyada al clavicèmbal per Domen Marinčič.

 

Dario Castello és poc conegut, i això que va ser un dels renovadors del que coneixem com sonata. Ell feia sonates “en estil modern” fent referència a la utilització del baix continu com recolzament harmònic de les veus agudes que estaven encomanades a instruments com el violí, el cornetto o la violetta.

 

Alice Julien-Laferrière toca violí i piano que va estudiar al Conservatori de Montreuil. Posteriorment va continuar especialitzant-se en violí al Conservatori Nacional de la Regió de Saint Maure des Fossés.

Interessada especialment pel violí barroc, al marge de les seves actuacions, es dedica a investigar la influència d’aquest instrument en el llenguatge general del violí.

El seu facebook és https://www.facebook.com/profile.php?id=100009269527133

 

L’eslovè Domen Marinčič es va graduar en clavicèmbal a Nuremberg i a continuació va fer estudis de post-grau a la Hochschule für Musik de Trossingen. A més, també ha estudiat viola, obtenint el primer premi al concurs internacional de viola de gamba de Cöthen i, de fet, és més conegut com intèrpret d’aquest instrument.

Marinčič combina les seves actuacions amb l’activitat docent que porta a terme al Departament de Musicologia de la Universitat de Ljubljana.

El seu facebook és https://www.facebook.com/domen.marincic

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: