DAVID, PER DONATELLO

– O – O – O – O – O – O – O – O – O –

David, de Donatello.

Primer pla de David.

El cap de Galiat.

Vista posterior de l’escultura.

 

Si ens parlen d’un artista anomenat Donato di Niccolò di Betto Bardi possiblement no sabrem de qui es tracta. Si ens diuen que aquest home era més conegut com Donatello, sabrem que ens parlen d’un dels grans escultors italians dels primers anys del Renaixement.

Donatello va destacar per la seva força innovadora en el camp de l’escultura monumental i en el tractament dels relleus, art en el qual va aconseguir representar l’obra amb una gran profunditat amb una tècnica que s’anomena stiacciato, és a dir, relleu pla o aplatat. Aquesta tècnica permet realitzar un baix relleu amb una variació mínima respecte al fons. Per donar a l’espectador la il·lusió de profunditat, el gruix disminueix gradualment des de primer pla fins el fons.

Però avui parlem d’una de les seves escultures exemptes més conegudes: David.

Es tracta d’un bronze de poc més d’un metre i mig d’alçada que va realitzar durant la dècada de 1440 per encàrrec de Cosme el Vell,  banquer i polític florentí de la família Medici, que volia col·locar l’escultura als jardins del seu palau a Florència.

A començaments del quattrocento, Donatello va descobrir la representació heroica dels joves i hi havia una història a la Bíblia que venia com anell al dit: el mite de David. Recordem-lo:

David era fill de Jessè, de la tribu de Judà. Vivia a Betlem amb el seu pare i els seus set germans en el si d’una família humil que es dedicava a pasturar ramats. Com es relata a la Bíblia, els esdeveniments s’inicien quan el seu pare el va enviar cap on estava acampat l’exèrcit israelita per poder tenir notícies dels seus germans grans. En arribar al campament, David s’assabenta de que un filisteu fort i gegantí anomenat Goliat, està desafiant en combat individual a qualsevol enemic; per descomptat, davant aquell guerrer, cap israelita gosava enfrontar-s’hi. Malgrat que era jove i inexpert en l’art de la guerra i que Goliat feia dos metres i mig, David va resar una pregària a Déu i va demanar permís al rei Saül per poder-se enfrontar al gran guerrer exposant-li les seves habilitats amb la fona; després d’escoltar-lo, el li va donar permís per sortir a l’encontre del gegant.

Així doncs, David es va dirigir cap on era Goliat. Inicialment anava vestit amb una armadura però, com que li era massa pesant i perdia capacitat de moviment, se la va treure. Va anar fins a un torrent proper per agafar cinc palets i va arribar al camp de batalla amb la fona a la mà com única arma. Goliat se’n va riure de David perquè era jovenet i tenia un aspecte delicat i, a més, anava mal armat. Llavors, el pastor va col·locar un palet a la fona, va començar a fer-la girar i va llançar el projectil contra Goliat. La pedra va anar directament al front del gegant, que va caure a terra; llavors, David va anar ràpidament cap a Goliat, va desembeinar-li l’espasa i li va tallar el cap.

L’obra de Donatello representa a David una vegada que ha acabat amb la vida del gegant. Es poden apreciar unes proporcions del cos perfectes i s’endevina un eix vertical que guarda un perfecte equilibri.

L’actitud que presenta del cos, recolzant-se amb la cama dreta, és una influència clara de l’estil de Praxíteles, una forma coneguda en el món de l’art com contrapposto, que contribueix a trencar la llei de la frontalitat i proporciona una sensació de moviment més harmònic al cos.

L’atrevit nu de David -solament porta barret i botes de pell- realça la inclinació dels malucs i recrea l’esmentat contrapposto, al mateix temps que ajuda a incrementar una mica més la citada sensació de moviment, mentre que la superfície polida i molt fosca del bronze realça l’atractiu del cos del jove protagonista.

Aquesta obra -una de les icones del primer Renaixement- es troba a Florència, concretament al Museu del Bargello.

 

Donatello (1386 – 1466) va ser un dels més importants artistes del començament del Renaixement.

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: