DELPHINE DE VIGAN. LES LLEIALTATS

– O – O – O – O – O – O – O – O – O –

 

Aquesta és una narració que gira entorn d’un nen de dotze anys: Théo, fill de pares separats. El progenitor, sumit en una depressió, gairebé no surt del seu caòtic i degradat pis, mentre la mare viu consumida per un odi immens cap al seu ex, que la va deixar per una altra dona en una relació que tampoc no va durar. En mig d’aquesta guerra, Théo trobarà en l’alcohol una via d’escapament. Al seu voltant es mouen tres personatges: Hélène, la professora que creu detectar que el nen pateix maltractament; Mathis, l’amic de Théo amb el que s’inicia en la beguda, i Cécile, la mare de Mathis, que viu en un món tranquil fins que descobreix una cosa inquietant a l’ordenador del seu marit. Tots aquests personatges son éssers ferits i amb ferides molt íntimes, la soledat, les mentides, els secrets i els autoenganys.

Les lleialtats, l’última novel.la de Delphine de Vigan, és una intensa història sobre l’adolescència, el divorci, l’alcoholisme i els pactes de lleialtats que neixen i conviuen en els quatre personatges de l’obra.

L’escriptora francesa no es talla i planteja cruament temes com la llibertat que es dóna als adolescents o el divorci. Certament, vivim en una societat més lliberal, més permissiva, però gestionem correctament aquesta llibertat? Compte amb les conseqüències.

La novel.la alerta de la soledat i les tensions a les que estan sotmesos alguns adolescents i sorprèn la capacitat que té de Vigan per explorar la psicologia dels més joves. L’autora no jutja els personatges però tampoc no té compassió d’ells, solament els mostra com són, la lletjor que els envolta, els odis que s’apoderen de les seves vides i la via d’escapament que utilitza un nen de dotze anys per sortir del pou on es troba.

La narració és concisa, rigorosa, escrita amb una prosa afilada per oferir un relat contundent. I aquí és on es troba la bellesa d’aquesta obra literària,  en la seva aspror commovedora i continguda.

Obra sobre el silenci i sobre els seus perills, ret homenatge als vincles familiars i socials amb un missatge: els vincles que ens salven són els reals, no els virtuals.

 

Les lleialtats és la novena novel.la de l’escriptora francesa Delphine de Vigan.

Aquesta novel.lista acumula premis: Res no s’oposa a la nit va guanya el Premi de Novel.la FNAC i el de les Televisions Franceses, així com el Renaudot dels Instituts de França i el Gran Premi de les lectores d’Elle.  Basada en fet reals es va emportar també el premi Renaudot així com el Goncourt dels Estudiants.

 

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: