DEMASIADO CERCA, DE KANTEMIR BALAGOV

– O – O – O – O – O – O – O – O – O –


 

Darya Zhovner és Ilana. En una comunitat molt tancada, es nega a prestar-se a un matrimoni acordat per aconseguir diners pel rescat del seu germà que ha sigut segrestat.

 

Som a l’any 1998 a Nalchik, Caucas del Nord, Rússia. Ilana, una noia de 24 anys de família jueva, treballa en el garatge del seu pare per ajudar-lo a arribar a final de mes. Una nit, els seus familiars i amics es reuneixen per celebrar el compromís de boda dels seu germà petit, David. Després de la celebració, David i la seva núvia surten i no tornen. La família rep una nota de segrest demanant un rescat. Desesperats, Ilana i família decideixen buscar ajuda però com que la comunitat jueva està molt tancada sobre sí mateixa i està estigmatitzada per la majoria ètnica caucàsica, recórrer a la policia queda descartat. D’altra banda, el rescat demanat és tan elevat que la família es veu obligada a vendre el seu petit negoci i encara així necessita més ajuda.

Aquesta és la sinopsi de Demasiado cerca basada en històries reals que el director Kantemir Balagov ha recollit doncs provenen del lloc d’on és ell. El segrest dels nuvis actua com el detonant dramàtic d’una història fosca, gairebé claustrofòbica, ambientada en el Caucas a la petita república de Cabàrdia-Balkària, en un poble on la minoria cabardina practicava aquests tipus d’extorsions quan la guerra de la veïna Txetxènia era molt recent.

En aquest inhòspit lloc se situa el film que és un interessant tractat sobre la cruesa dels llaços familiars i la difícil independència de la dona. I el centre de tot l’ocupa precisament una dona, jove, germana del segrestat i promesa d’un cabardí, noia que es rebel.larà contra les rígides tradicions de la severa comunitat jueva a la que pertany, negant-se contundentment a un matrimoni acordat perquè la família aconsegueixi els diners del rescat del seu germà.

Tota aquesta complexitat es retratada per un director novell, Kantemir Balagov. Només té vint-i-sis anys i és la seva primera pel.lícula però filma com si tingués un munt d’experiència. Posa la càmera molt a prop dels protagonistes com fan molts dels directors del cine social europeu i experimenta amb la sonoritat, al mateix temps que utilitza simbologies clàssiques com el color verd de la roba com símptoma d’una probable esperança o el riu que flueix lliure i salvatge com al.legoria de determinació individual. A més, filma amb el vell format gairebé quadrat per així remarcar enquadraments molt propers als personatges donant una major sensació d’ofegament en una cinta on sovint les emocions s’expressen més pel llenguatge corporal que no pas per la paraula.

Amb aquests element cinematogràfics ens mostra el nucli familiar on les relacions filials son exhibides amb tanta subtilesa com ambigüitat moral i on els vells matrimonis concertats conviuen amb la prohibició d’obtenir parella d’un altre clan. Però transcendeix el microcosmos familiar per mostrar les rivalitats entre repúbliques amb guerra i terrorisme inclosos.

A més del jove director, cal esmentar la també jove actriu protagonista, Darya Zhovnar. Amb gran talent interpretatiu ens guia fins al final de l’angoixós segrest en el que no solament està en joc la llibertat del seu germà i de la seva promesa sinó que fa front al pes de la tradició jueva en la seva família i a l’infern d’odi racial que la envolta a Nalchik.

El resultat és una pel.lícula de relat molt intens, àrida com una bona part del paisatge que veiem i com les persones que l’habiten. I no és gens contradictori dir que que tot i aquesta aridesa és una història plena de sensacions, explicada amb un personal llenguatge cinematogràfic.

 

 

Kantemir Balagov és alumne del cineasta Aleksandr Sokurov però el cert és que Demasiado cerca és suficientment original com per no tenir ningun deute ni estètic ni temàtic amb l’obra del seu mestre.

 

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: