DIA DE LLUVIA EN NUEVA YORK, DE WOODY ALLEN

– O – O – O – O – O – O – O – O – O –


 

Elle Fanning és Ashleigh i Timothée Chalamet és Gatsby. Son parella.

Mentre ella entrevista al director de cine Roland Pollard (Liev Schreiber) i coneix a d’altra gent d’aquest món…

…ell es troba per casualitat amb Chan (Selena Gómez), la germana de la seva ex núvia. Vells records afloraran.

 

Gatsby Welles i Ashleigh són una jove parella d’universitaris enamorats que es disposa a passar un cap de setmana a Nova York. Ella va a entrevistar al reconegut cineasta Roland Pollard que està passant per un moment de crisi creativa. Ashleigh coneixerà també al captivador actor Francisco Vega. Per la seva banda, Gatsby es trobarà per casualitat amb Chan, la germana d’una ex núvia. Serà un cap de setmana plujós i ple de trobades i equívocs. 

Ha arribat Dia de lluvia en Nueva York, la nova pel.lícula de Woody Allen que en realitat s’havia d’haver estrenat l’any passat, però l’estiu del 2018 el director va ser acusat per la seva filla adoptiva Dylan Farrow d’haver-la agredit sexualment i el film va quedar guardat a la nevera, encara que els càrrecs ja havien sigut desestimats per un jutge el 1993 en una primera denúncia de Dylan. El resultat és que el 2018 va ser el primer any des del 1981 en el que no es va exhibir ninguna estrena d’Allen.

Finalment el film ha arribat -per cert, Espanya és un dels primers països on s’estrena- i sempre se’l rep amb interès doncs aquest home ha signat una bona dotzena d’obres mestres durant més de mig segle de feina en les que ens ha ensenyat la seva particular manera de veure la vida, la mort, la religió, la cultura i les relacions amb els demés i fins i tot amb ell mateix.

Els protagonistes aquesta vegada són molt joves, però juguen al pòquer, escolten jazz, i una dada molt singular: no sembla que facin massa del mòbil. Ell és un universitari que no vol estudiar i creu que allò que l’ofereix la carrera no és la vida real, així que va fent llegint els clàssics, comprant música i, com que ve de família de diner, es pot permetre anar de molt modern. I ella ve de l’Amèrica profunda, se la veu ingènua, i vol ser periodista. Gatsby gaudeix de ser l’intel.lectual de la parella i de tenir una noia maca. Les aventures dels dos en aquest cap de setmana novaiorquès s’emmarquen en una pel.lícula romàntica, elegant, un punt irreal i fora de temps fins al punt que es podria pensar que s’ha volgut fer un film atemporal que es podria situar vuitanta anys enrere. Trueba ha opinat que té elements que porten als temps de Lubitsch.

En la narració, Allen posa el punt de mira en la joventut i la innocència, cosa que no impedeix en absolut que doni un cop d’ull a la fatuïtat del món cinematogràfic amb personatges superficials: un director, un guionista i un actor.

No és una novetat que el cineasta de Brooklyn tendeix a la repetició i en aquest aspecte, Dia de lluvia a Nueva York no n’és una excepció. La posada en escena és elegant amb plans llargs, però ja no arrisca, ja no juga i es limita a acomodar-se en el seu conegut estil que òbviament, manega sense problemes. De manera que als que els agrada aquest estil ja els estarà bé perquè trobaran els ingredients que defineixen moltes de les últimes pel.lícules d’Allen, mentre que hi haurà qui solament veurà una altra comèdia oblidable sense originalitat, lluny de les dels bons temps.

En qualsevol cas, la pel.lícula és irònica i maliciosa, i denota nostàlgia -la pluja ajuda- per una visió idealitzada de Nova York. El millor és l’últim quart d’hora amb un gir que sorprèn al propi protagonista i té un final que recorda el de Midnight in Paris, encara que aquesta versió plujosa de Nova York està lluny de la màgia i la poesia de la de París.

 

Woody Allen és octogenari però continua al peu del canó. Com que li agrada el que fa, no ho pensa deixar i ja ha dit que morirà rodant.

El seu web és https://www.woodyallen.com/

 

 

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: