DIANE ARBUS

– O – O – O – O – O – O – O – O – O –

Dues senyores a Central Park.

Home al revés.

Noi llegint el diari.

Família jueva del Bronx.

Dona de Puerto Rico.

Parelles diferents.

Dona esperant a Nova York.

Noi amb la seva xicota embarassada a Washington Square Park.

 

La novaiorquesa Diane Arbus (1923 – 1971) va aprendre fotografia del seu marit Allan Arbus qui va ser qui li va regalar la seva primera càmera. S’havien conegut quan ella tenia catorze anys i es va casar amb ell amb divuit.

Havia nascut amb el nom de Diane Nemerov. La seva família tenia diners perquè el seu pare, jueu d’origen polonès, mantenia un pròsper negoci de moda.

Quan tenia setze anys, Diane va escriure que “la divinitat existeix en les coses ordinàries”, una frase que marcaria tota la seva vida.

Es dedicava a la fotografia de moda (es notava la influència del negoci del seu pare) treballant per revistes del prestigi de Esquire, Vogue i Harper’s Bazaar, però va decidir abandonar les elegants models que posaven per ella per centrar-se en personatges ben diferents: gent ordinària, persones marginals, malats mentals, famílies disfuncionals, personatges de circ, prostitutes, nudistes, transvestits…  Els seus personatges miraven directament a la càmera doncs la fotògrafa no buscava robar un instant d’intimitat sinó més bé aguantar la mirada dels retratats.

En les fotos d’aquesta segona època, una vegada va deixar el món de la moda, rere l’element friki que hi és en les imatges, moltes vegades reflecteixen la tristor dels rostres dels protagonistes, dada que retrotreu a la personalitat depressiva d’Arbus que s’acabaria suïcidant amb quaranta-vuit anys.

Quan va morir, vivia en un apartament de baix cost que contrastava amb el gran habitatge en el que va créixer al costat de Central Park, propietat de la seva rica família.

Encara que hagués pogut viure d’aquesta manera opulenta fins a la fi dels seus dies si hagués continuat fent fotografies per Vogue, Arbus va decidir en el pla privat separar-se del seu marit i en el professional retratar una altra Nova York amb la que es trobava cada dia i amb personatges molt diferents, alguns ben ambigus.

La seva obra ha influït en generacions posteriors de fotògrafs, com Mapplethorpe.

 

 

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: