DISOBEDIENCE, DE SEBASTIÁN LELIO

– O – O – O – O – O – O – O – O – O –


 

Rachel Weisz és Ronit Khruska. Filla de rabí, va marxar a Nova York per treballar de fotògrafa i fugir de l’ortodoxia religiosa.

Rachel McAdams és Esti. Va ser la millor amiga de Ronit quan eren adolescents. Ara està casada amb Dovid Kuperman -Alessandro Nivola- amb qui no és feliç.

Ronit havia sentit alguna cosa més que amistat per Esti. El retrobament avivarà sentiments, alguns prohibits.

 

Ronit Khruska, una dona que es va criar en una família ortodoxa jueva torna a casa des de Nova York on viu amb motiu de la mort del seu pare, el rabí de la comunitat de Hedon, al nord-est de Londres. Ella havia decidit mudar-se als Estats Units per alliberar-se de totes les restriccions amb les que havia de viure. El seu amic de la infància, Dovid Kuperman (successor del rabí), la invita a quedar-se amb ell i la seva esposa, Esti, qui va ser la millor amiga de Ronit i per la que va sentir alguna cosa més que amistat. El retrobament és, òbviament, incòmode i Esti, a més, no és feliç en el seu matrimoni amb Dovid. La controvèrsia està servida.

El xilè Sebastián Lelio dóna el salt al cine britànic arrossegant un bon currículum amb pel.lícules com Gloria que li va donar l’Os de plata al festival de Berlín a l’actriu protagonista, Paulina García, o Una mujer fantástica, una història sobre un dona transexual. Per això, Disobedience és el seu tercer film dedicat a dones no convencionals.

Ronit Krushka és algú que reclama el seu dret al dol en un entorn que li és hostil. El cercle familiar i religiós del seu difunt pare no li és favorable des que ella va decidir començar una vida nova i independent a Nova York com fotògrafa artística, allunyant-se així de la opressiva ortodòxia de la comunitat jueva londinenca.

El retrobament d’aquest personatge que ara ja és aliè als mètodes i ritus dels seus antics veïns i, especialment, el tornar a veure als seus dos grans amics, Dovid i Esti, ara casats, és el camp de joc on es desenvolupa l’argument. Hi ha una tensió tòrrida i una passió gèlida en aquest curiós triangle on habita la transgressió sexual i sentimental en un lloc especialment rigorós amb les convencions.

El director xilè és conseqüent amb el seu discurs habitual i també meticulós en la descripció d’aquest ambient gelat on les dones semblen viure en una mena de llimbs aïllats.

El que posarà en marxa el conflicte serà la reactivació del desig que Ronit va viure a l’adolescència per la seva amiga Esti, a sobre casada -infeliçment- amb l’hereu de la sinagoga i de l’autoritat del rabí mort. A més, les vinculacions familiars i de vella amistat enrareixen encara més l’ambient.

Història complicada aquesta, que no obstant, està sempre ben controlada per Lelio.

També la interpretació de Rachel Weisz (Ronit) i Rachel McAdams (Esti) és notable. Elles saben fer-nos arribar la seva necessitat de desobediència.

Pel.lícula sobre l’amor -per molt prohibit que sigui-, sobre la transgressió de les normes, la batalla enfront la intransigència i les imposicions, es narrada sense concessions a la galeria i consagra al seu director Lelio com un mestre en la creació de poderosos personatges femenins.

 

El xilè Sebastián Lelio s’ha especialitzat en pel.lícules protagonitzades per dones amb personalitat poderosa. Primer Gloria, després Una mujer fantástica i ara Disobedience així ho testifiquen.

 

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: