DOMINICK DUNNE. UNA MUJER INOPORTUNA

– O – O – O – O – O – O – O – O – O –

 

A Los Angeles, a començament dels anys noranta, tots envegen Pauline i Jules Mendelson. Estan casats des de fa més de vint anys, tenen una reputació sense màcula i sempre estan envoltats d’un halo d’estudiada elegància. Les seves festes a la seva esplèndida mansió de Clouds amb la seva gamurosa escala d’entrada, el seu Maillol i els seus Monet, son cita obligada a la vida social de la ciutat. Però aquesta imatge de perfecció s’esvaeix quan les llums de la festa s’apaguen i comença a aparèixer la xarxa de mentides, favors i hipocresies que sosté l’imperi dels poderosos. Així, quan Jules s’encapritxa de Flo, una cambrera que vol ser actriu, creu que podrà controlar la situació i mantenir una discreta relació amb ella sense sospitar que es convertirà en una perillosa obsessió. D’altra banda, la doble vida d’un dels millors amics de Pauline amenaçarà amb treure a la llum els secrets que aquesta opulenta comunitat intenta amagar a qualsevol preu.  

Ens ha arribat Una mujer inoportuna, una novel.la que el nord-americà Dominick Dunne va escriure el 1990, però que ara ha sigut publicada aquí amb la traducció de Pablo Mediavilla.

Es tracta d’un demolidor retrat de la jet set de Los Angeles focalitzat en la família Mendelson, una dels dos centenars que la componen, algunes de les quals provenen dels espanyols que van fundar la ciutat.

El matrimoni organitza periòdicament festes perquè és una manera d’assegurar la seva preeminència i els invitats són escollits al detall. Es en una d’elles on Dominick Dunne arrenca la narració i ens avança ja indicis de la corrupció moral que amaga aquell món de milionaris.

A la celebració ha acudit un jove novaiorquès, Philip Quennell a qui la senyora Mendelson ha volgut invitar perquè sap que es tracta d’un prometedor escriptor. I és aquest personatge sensat i extern a les elits, del que se serveix Dunne per desemmascarar-les. Això és perquè Quennell no està pres en la xarxa de secrets i complicitats que mantenen l’status quo dels poderosos i intueix les seves hipocresies

Però a la narració també apareixen personatges fràgils. Un d’ells és Flo March (la dona inoportuna), una atractiva pèl-roja que somiava ser actriu d’una sèrie, però s’ha quedat en cambrera d’una cafeteria de Sunset Boulevard. Per casualitat, el senyor Mendelson la troba i la fa la seva amant, com dèiem al començament. I serà inoportuna perquè té un comportament impredictible que pot modificar certes coses.

Dominick Dunne era un home que coneixia bé l’alta societat, era cronista social de Vanity Fair, de manera que va escriure de primeríssima mà i encara que el llibre podria donar a pensar que és un homenatge a la classe alta, acaba semblant-se més a un ajustament de comptes. Per exemple, partim de l’aura que rodeja a Paulina  Mendelson i també el seu marit Jules qui a part dels milions que ja té està a punt de ser nomenat cap de la delegació nord-americana a la Unió Europea. Tot sembla anar vent en popa per aquesta parella, fins que una cadena d’escàndols els comença a esquitxar i a partir d’aquí treuen el pitjor que porten dintre.

Dunne recrea tots els cerimonials socials de la classe alta californiana per després, sense misericòrdia i amb gran meticulositat, narrar el seu enfonsament fins al punt de que al final la jet i l’hampa s’acaben superposant. No sabem si el nostre cronista va gaudir molt narrant aquesta gran trompada social; els lectors, segur que sí perquè es tracta d’una bona i llarga novel.la basada -remotament- en un fet real.

 

El nord-americà Dominick Dunne (1925 – 2009) era productor de cine. Quan van assassinar a la seva filla Dominique, una actriu de vint-i-dos anys, va voler donar un gir a la seva vida i es va convertir en escriptor amb un doble vessant doncs feia de periodista  i cronista social i, d’altra banda, era novel.lista. I compte perquè va tenir best sellers: Una temporada en el purgatorio i Las dos señoras Grenville.

Ara ens ha arribat traduïda per Pablo Mediavilla la que passar per ser la seva millor novel.la: Una mujer inoportuna.

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: