DONATELLO. LA VERGE i EL NEN

– O – O – O – O – O – O – O – O – O –

La verge i el nen, per Donatello.

Primer pla.

Vista completa.

 

Si ens parlen d’un artista anomenat Donato di Niccolò di Betto Bardi possiblement no sabrem de qui es tracta. Si ens diuen que aquest home era més conegut com Donatello, sabrem que ens parlen d’un dels grans escultors italians dels primers anys del Renaixement.

Donatello va destacar per la seva força innovadora en el camp de l’escultura monumental i en el tractament dels relleus, art en el qual va aconseguir representar l’obra amb una gran profunditat amb una tècnica que s’anomena stiacciato, és a dir, relleu pla o aplatat. Aquesta tècnica permet realitzar un baix relleu amb una variació mínima respecte al fons. Per donar a l’espectador la il·lusió de profunditat, el gruix disminueix gradualment des de primer pla fins el fons.

Aquí en tenim un. Es titula La verge i el nen. Però també es conegut com la Madonna Pazzi perquè prové de la família Pazzi, de Florència.

Realitzat el 1420, és una de les grans obres mestres de Donatello i és també un emblema de l’escultura del primer Renaixement encarnant l’aspiració dels artistes de l’època de fer una representació que resulti real.

Per això tant la verge com el nen estan fets a mida real i s’emmarquen en una fornícula que segueix les regles de la perspectiva lineal: les línies en retrocés d’aquesta fornícula convergeixen en un únic punt.

El resultat és que les dues figures semblen sorgir al món de l’espectador, és com si aquest estigués mirant per una finestra.

La relació de la mare amb el fill és un altre dels aspectes clau de l’obra: Maria posa el seu front sobre el de Jesús en un gest que es pot interpretar com de tendresa. Però també es pot llegir con un gest de ràbia perquè ella sap que el seu fill morirà massa aviat.

L’obra pertany en l’actualitat a la col·lecció dels Staatliche Museen de Berlin.

 

Donatello (1386 – 1466) va ser un dels més importants artistes del començament del Renaixement.

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: