DONIZETTI, LA FAVORITA

– O – O – O – O – O – O – O – O – O –

 

L’italià Gaetano Donizetti va ser un dels més prolífics compositors d’òperes doncs en va compondre setanta-cinc, una xifra molt considerable. I a més no es va quedar aquí, també va compondre obres orquestrals, música religiosa i quartets de corda.

Una de les seves òperes més conegudes és La favorita, l’acció de la qual transcorre a Castella al segle XIV:

Fernando havia de prendre els vots per esdevenir monjo però coneix una dama desconeguda i s’enamora abandonant les intencions d’entrar en un monestir. Ell li declara el seu amor tot i no saber qui és; ella el respon perquè significa coses que no té, però al mateix temps es nega a desvetllar la seva identitat (no ho fa perquè és l’amant del rei de Castella). Per això, sense donar-se a conèixer, decideix dir a Fernando que no es podran casar i que seria convenient que ja no es veiessin més. Ell, molt decebut, es queda especulant sobre la posició social d’ella perquè pensa que el no de Leonor (així es diu la dona desconeguda) es degut a una diferència de rang. per això, entra a l’exèrcit amb la intenció de fer carrera i guanyar prestigi.

Temps després, el rei de Castella, (Alfonso), ha derrotat els àrabs i ha pres l’alcàsser de Sevilla en molta gran part per l’actitud valent de Fernando. A soles, Alfonso expressa el seu amor per Leonor i el seu desig de divorciar-se de la reina i casar-se amb ella.  Per la seva banda, Leonor manifesta la seva angoixa per ser l’amant d’un rei casat (no és que aquest tema sigui antic…). Al mateix temps, Alfonso nota que està perdent l’afecte de Leonor fins que un col.laborador seu li diu que s’ha trobat una prova de confirma que ella té un amant, cosa que quan parli amb ella, Leonor negarà.

Després, Alfonso honora Fernando pel seu gran paper a la guerra i li pregunta què vol com recompensa. Ell li contesta que vol casar-se amb la dona que ha inspirat la seva valentia. Obviament, el rei li pregunta qui és ella i Fernando assenyala Leonor que hi és present. El rei queda absolutament sorprès perquè no s’esperava que fos ell el seu rival. Tot i això, ordena que es casin immediatament, cosa que fa que Leonor senti sentiments oposats:alegria però també angoixa perquè el seu futur marit encara no sap qui és ella. Així que decideix informar Fernando sobre el passat que sempre li havia amagat. Es a aquest moment al que pertany el vídeo que podem veure, el qual té tres peces pràcticament en una: un recitatiu, Fia dunque vero?, una ària, O mio Fernando, i una cabaletta, Scritto in cielo.

Qui veiem interpretar el paper de Leonor és Fiorenza Cossotto, una de les millors mezzosopranos del segle XX. Aquí ho demostra amb una tècnica de veu perfecta que arrenca al final llargs aplaudiments del públic japonès doncs aquesta representació va tenir lloc a Tòquio.

Aquesta és la lletra de les tres peces que canta Cossotto:

 

“Fia dunque vero? Ciel!
Ei, Fernando, lo sposo di Leonora!
Ah!
Tutto mel dice,
e dubbiael’alma ancora
all’inattesa gioia!
Io? Sposarlo?
O mia vergogna estrema!
In dote alprode recar il
disonor?
No! Mai!
Dovesse esecrarmi, fuggir,
sapra in brev’ora chi sia
la donna che cotanto adora!

O mio Fernando,
dalla terra il trono
a possederti avria donato il cor!
Ma l’amor mio,
più puro e del perdono,
dannato – ahi, lassa! –
e a disperato orror!

Il ver fia noto,
e in dispregio estremo
la pena avrommi che maggior si de’.
Ah! – Se il tuo sdegno allor,
allor fia meno,
mio Dio, fammi morir!
Ah, si, gran Dio, ah, fammi morir!
Ah! Se fia meno il tuo disdegno,
ah, gran Dio, fammi morir!
Ah, se fia meno il tuo disdegno,
piombi, O Dio, la fulgor tua su me!

Orsù, crudeli! – e chi v’arresta?
Scritto in cielo e il mio dolor!
Scritto in cielo é il mio dolor.
Su, venite alla fasta,
sparsa l’ara sia di fior!
Già la tomba a me s’appresta;
ricoperta in negro vel
sia la trista fidanzata
che reietta, disperata.
non avrà perdono in ciel.
Maledetta, disperata.
non avrà perdono in ciel,
no, no, non avrà!
Maledetta, disperata,
non avrà…ecc.
Ah, crudeli! – e chi v’arresta?

Scritto in cielo é il mio dolor!
Vieni, crudele! Ah! vien!
Scritto in ciel e il mio dolor!
Su, venite! Ell’e una festa,
sparsa l’ara sia di fior!
Già la tomba a me s’appresta,
e, coperta in negro vel
sia la trista fidanzata,
che, reietta, disperata,
non avrà perdono in ciel
Maledetta, disperata,
non avrà perdono in ciel!…”.

 

I és veritat? Cel, ell, Fernando espòs de Leonor… Ah, tot ho diu però la meva ànima dubta de tant inesperat goig. Jo, casar-me amb ell? Oh, vergonya infinita… com dot al valent portaré deshonor? No, mai! Encara que m’odiï i fugi de mi, aviat sabrà qui és la dona a la que tant estima!

Oh, Fernando, el tron del món sencer donaria per posseir-te, però el meu amor més pur que el perdó, està condemnat. Ai, misèria! Ai, horror desesperat! La veritat serà coneguda i, menyspreada, tindré el càstig suprem. Ah, si la teva ira fos menor, Déu meu, fes-me morir. Ah, si menor fos la teva ira, caigui, oh Déu, el teu raig sobre mi.

Som-hi, cruels. Què us atura? En el Cel està escrit el meu dolor, en el Cel està escrit el meu dolor. Som-hi, veniu a la festa, l’altar és ple de flors! Ja es prepara per mi la tomba. Sia coberta per un vel negre la desgraciada núvia que menyspreada i desesperada no trobarà gràcia en el Cel. Maleïda i desesperada, no trobarà gràcia en el Cel. Maleïda i desesperada, no trobarà gràcia en el Cel. Maleïda i desesperada, no trobarà gràcia en el Cel! Ah, cruels, què us atura? En el Cel està escrit el meu dolor. Vine, cruel, ah, vine! En el Cel està escrit el meu dolor. Som-hi, veniu. Es una festa, sia l’altar cobert de flors! Ja es prepara per mi la tomba i coberta per un gran vel, sia la desgraciada núvia que menyspreada i desesperada no trobarà gràcia en el Cel! Maleïda i desesperada no trobarà gràcia en el Cel!“.

 

El compositor Gaetano Donizetti.

Per saber més d’ell cliqueu aquí.

 

Fiorenza Cossotto va ser una de les millors mezzosopranos del segle passat. Actualment ja està retirada.

Podeu saber més d’ella clicant aquí.

 

 

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: