DONIZETTI. L’ELISIR D’AMORE. UNA FURTIVA LACRIMA

– O – O – O – O – O – O – O – O – O –


 

 

L’italià Gaetano Donizetti va ser un dels més prolífics compositors d’òperes doncs en va compondre setanta-cinc, una xifra molt considerable. I a més no es va quedar aquí, també va compondre obres orquestrals, música religiosa i quartets de corda.

Una de les seves òperes més conegudes és L’elisir d’amore, un melodrama giocoso, gènere d’òpera còmica italiana amb fort component sentimental que va estrenar el 1832:

Nemorino, jove, ingenu i pobre camperol, està enamorat d’Adina, de família terratinent, i no s’ha atrevit a confessar-li-ho. El jove observa amb tendresa la bonica noia que llegeix en veu alta davant dels seus amics el relat de la reina Isolda, “la qual es va enamorar perdudament de Tristany després d’ingerir un filtre subministrat per aquest”.

Arriba el fanfarró sergent Belcore i proposa matrimoni a Adina. L’astuta jove li contesta que s’ho pensarà. Nemorino, que ha presenciat l’encontre, aprofita, quan es queda a soles amb Adina, per a declarar-li per fi el seu amor. Però ella li dona carabasses. Encara que en el fons està enamorada d’ell, vol fer-se pregar, per això es mostra indiferent.

L’aparició del xarlatà Dulcamara acapara l’atenció de tots. En el seu vehicle porta tota mena de “productes miraculosos”. Nemorino li pregunta si té l’elixir de la reina Isolda per enamorar la noia que li agrada. Dulcamara, sorprès, aprofita la ignorància del jove i li ven una beguda alcohòlica com poció de l’amor, que no produirà efecte -segons li explica- fins que hagin passat 24 hores, temps més que suficient perquè l’entabanador es trobi lluny del lloc.

Nemorino es pren la beguda. Es troba de nou amb Adina i ell es mostra molt alegre i distant, perquè està convençut que l’endemà, transcorregudes les 24 hores, ella l’estimarà. La jove, picada davant de la indiferència del noi, anuncia que es casarà amb Belcore sis dies més tard. Nemorino deixa anar una riallada en sentir-ho, cosa que enfureix més encara Adina.

La sobtada notícia que Belcore és requerit per partir a l’alba, obliga Adina a avançar la boda: serà aquella mateixa nit. Nemorino es queda perplex en sentir-ho, perquè sap que quan l’elixir produeixi efecte ja serà tard. Desesperat, suplica a Adina que retardi la boda. Però ella està disposada a fer-lo patir i no cedeix.

Nemorino demana a Dulcamara un altre elixir d’efectes immediats, però no té diners per pagar-lo i s’allista a l’exèrcit com soldat per aconseguir-los. Corre el rumor que Nemorino ha heretat una gran fortuna i les noies del poble el persegueixen, cosa que el noi, alegre, atribueix a l’eficàcia miraculosa de l’elixir. Adina el veu i, trista, pensa que ell s’ha oblidat d’ella

En aquesta situació, s’interpreta l’ària més coneguda de l’òpera: Una furtiva lacrima. Nomirino, que ha vist la tristor d’Adina, entén que ella l’ha d’estimar i canta:

 

“Una furtiva lacrima
negli occhi suoi spuntò:
Quelle festose giovani
invidiar sembrò.
Che più cercando io vò?
M’ama! Sì, m’ama. Lo vedo, lo vedo.

Un solo istante i palpiti
del suo bel cor sentir!
I miei sospir confondere
per poco a’ suoi sospir!
I palpiti sentir,
confondere i miei coi suoi sospir…
Cielo! Si può morir!
Di più non chiedo, non chiedo.

Ah, cielo! Si può morir
Di più non chiedo.
Si può morir, Si può morir d’amor”.

 

Una llàgrima furtiva
als seus ulls va aparèixer:
Aquelles joves alegres
semblava envejar.
Què més voldria?
Ella m’estima! Sí, m’estima. Ho veig, ho veig.

Sentir un sol instant
el batec del seu bell cor!
Fondre els meus sospirs
amb els seus!
Sentir els seus batecs
fondre els nostres sospirs…
Cel! Ja puc morir!
No demano més, no demano.

Ah, cel! Ja puc morir
No demano més.
Ja puc morir, ja puc morir d’amor“.

 

L’ària ens la interpreta el tenor mexicà Rolando Villazón en una gravació que es va fer l’any 2005 a la Wiener Staatsoper.

Els aficionats a l’òpera que coneguin L’elisir d’amore ja saben que aquesta història acabarà bé.

 

El prolífic compositor Gaetano Donizetti.

Per saber més d’ell cliqueu aquí.

 

Rolando Villazón. El tenor mexicano-francès és un dels artistes operístics més sol·licitats.

El seu web és: http://rolandovillazon.com/

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: