DOWNTON ABBEY, DE MICHAEL ENGLER

– O – O – O – O – O – O – O – O – O –

g

 

Som a l’any 1927. La família Crawley i els seus carismàtics servents es preparen per el moment més important de les seves vides. Un visita de Jordi V i Maria, els reis d’Anglaterra, provocarà una situació d’escàndol, història d’amor i intriga que posarà en perill el futur de Downton.

Estrenada a la televisió britànica el 2010 i acabada cinc anys més tard desprès de cinquanta-dos episodis, Downton Abbey va destacar, a més de per la seva excel.lent feina artística en interpretació, decorats i vestuari, per la facilitat del seu creador i guionista, Julian Fellowes, per narrar les oposades existències d’una vintena llarga de personatges a través de commovedores trobades i topades en els corredors i salons de l’aristocràtica mansió. Fellowes afegia una altra virtut, la brillant inclusió dels esdeveniments històrics en la vida dels personatges: el drama de la primera guerra mundial, el nacionalisme irlandès, les lluites socials, el moviment sufragista…

Ara ha arribat a la pantalla gran en allò que podríem dir que és un capítol llarg i independent, encara que reprèn l’acció pràcticament allà on s’havia quedat a la televisió.

La pel.lícula té l’avantatge de comptar amb el mateix repartiment que la sèrie i gairebé el mateix equip tècnic, cosa que facilita les coses. La diferència més significativa és que aquí el director no és el propi Fellowes sinó Michael Engler que ja va dirigir quatre capítols per la tele.

En quant a la narració, se’ns presenten les institucions de forma idealitzada i també les diferències de classe: abaix, el personal de servei; per sobre, la noblesa rural, i dalt de tot, la reialesa britànica. I sobre aquest context observarem diverses subtrames relacionades i adornades de sentit d’humor britànic. El conjunt retrata perfectament el classisme social i les lluites que es produeixen entre elles -especialment entre les baixes-.

Un dels punts destacables del film són els diàlegs com el que protagonitza el majordom Carlson, ja jubilat però recuperat per la ocasió, amb el majordom enviat per la casa reial amb el que s’enfrontarà.

Un altre exemple en se’l dóna la incorporació d’un nou personatge, Lady Bagshaw, interpretada per Imelda Stauton que permeteix un divertit cara a cara amb Violet Crawley, comtessa de Grantham (Maggie Smith), Solament la interpretació d’aquestes dues artistes ja justifica el visionat de la cinta.

El resultat és una pel.lícula molt ben ambientada, amena i elegant que reflecteix una època com es diria que solament el anglesos ho saben fer.

 

Michael Engler és el director de la versió cinematogràfica de Downton Abbey. Aquí el veiem parlant amb Maggie Smith durant un descans del rodatge. Engler és també director de teatre i productor.

 

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: