DOWNTOWN ABBEY: UNA NUEVA ERA

– O – O – O – O – O – O – O – O – O –


Violet, la comtessa vídua de Grantham, ha heretat d’un vell amic una vila al sud de França. Mentre, un cineasta obté el permís de la família per rodar una pel·lícula a Downtown Abbey, que els ve bé perquè necessiten diners. Però per no haver de suportar el rodatge, alguns membres de la família viatgen al sud de França per resoldre el misteri de per què l’amic de Violet li ha deixat una vila. 

Les sis temporades de la sèrie televisiva Downtown Abbey que es va començar a emetre el 2010 per la cadena britànica ITV amb un cert to satíric que podria recordar a George Bernard Shaw, ens van mostrar la refinada quotidianitat de la família Crawley que entre comtes, hereus i lacais satisfeia la fascinació davant el luxe de part d’un públic que es trobava amb un present marcat per la crisi. Julian Fellowes va ser el creador de la sèrie i el seu guionista amb unes històries que s’adaptaven als nous temps introduint tocs de feminisme que encaixessin i ressaltava personatges homosexuals. I quan Fellowes va decidir al 2019 traspassar la franquícia a la gran pantalla, es va haver d’enfrontar al repte d’arribar a nous públics sense sacrificar els gusts dels ja fidels: l’èxit de la primera versió cinematogràfica va ser la prova de què el salt va ser ben vingut.

Ara ha arribat el nou lliurament, Downtown Abbey: una nueva era, però malgrat el títol, es mantenen els elements coneguts: la família Crawley continua sent encantadorament frívola i més decadent que la seva majestuosa mansió. Es curiós veure una aristocràcia sense masses prejudicis i lligams morals: sembla més estirat el majordom que ells mateixos.

En aquesta nova pel·lícula dirigida per Simon Curtis -el guió, naturalment, és de Fellowes-, ens trobem a l’any 1928 quan la vella Violet rep en herència una vila al sud de França després de la mort d’un noble d’aquell país amb qui, de jove, havia passat uns dies. Com que resulta sospitós, una part dels Crawley viatgen fins allí per conèixer la casa, el fill del difunt i la vídua qui no suporta la idea de que una de “les seves” propietats passi a uns desconeguts. Mentre, els que s’han quedat a Anglaterra, acullen el rodatge d’un film mut, encara que el cine sonor ja ha començat a triomfar, i és que, com dèiem abans, la família necessita diners i la productora paga bé.

Downtown Abbey: una nueva era ens planteja dues trames barrejades amb gràcia; convé recordar que Fellowes va ser també el guionista fa vint anys de la interessant Gosford Park, dirigida pel mestre Robert Altman. Es a dir, que Fellowes aplica una formula que coneix bé; recordem que la clau de la sèrie televisiva era l’adequat creuament de la narrativa que havia utilitzat a Gosford Park -la mateixa dinàmica entre els de dalt i els de baix, els senyors i els servents-. En quant a la primera trama, és l’esmentat rodatge d’una pel·lícula a la mansió que confereix al film aquí comentat un deliciós encant en un moment de transició al cinema sonor. En quant al segon, la famosa herència francesa, serveix perquè la pel·lícula desveli el seu principal misteri i reti homenatge a la veterana Maggie Smith.

En el film, Fellowes desenvolupa un món propi per als Crawley amb els seus conflictes de llinatge, els seus amors perduts i les rendes en recessió, trufat de diàlegs enginyosos, l’encant dels vestits i els magnífics paisatges del camp anglès. Però el que sí que es podria esmentar com element que justifica allò de “una nova era” és que s’intueix arribar un progressiu acomiadament d’aquell temps.

De manera que podem concloure dient que la pel·lícula es manté en els límits del seu ben dissenyat univers perquè no es tracta de decebre els fans, i no els decep oferint una molt lleugera, elegant, divertida i deliciosament frívola nova història sobre els Crawley.

 

El londinenc Simon Curtis, director de la pel·lícula.

Es un experimentat realitzador i productor que també ha dirigit teatre. Està casat amb Elisabeth McGovern, una de les protagonistes del film.

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: