EDGAR DEGAS. BALLARINA BASCULANT (BALLARINA VERDA)

– O – O – O – O – O – O – O – O – O –

La Ballarina basculant (Ballarina verda), d’Edgar Degas.

Detall del vestit.

La ballarina de més a prop.

 

El pintor parisenc Edgar Degas (1834 – 1917) està considerat com un dels fundadors de l’impressionisme. Es particularment conegut per les seves escenes de ballet.

Degas sentia una especial admiració pel seu col·lega Ingres però també pels grans pintors del renaixement italià, fins i tot en les seves primeres obres mostra tendències neoclàssiques. Com es veu, les seves influències van ser diverses.

Encara que sigui un dels pares de l’impressionisme, la seva manera de fer no segueix sempre l’estil típic del moviment. Això es veu en la seva preferència pels temes urbans amb escenes amb llum artificial que contrasta amb la representació de la natura i la llum natural, molt més habitual en els pintors impressionistes.

En ell, el dibuix és un element essencial de les seves elaborades figures: predomina la línia sobre el color. També és de destacar que utilitza enquadraments que l’aproximen a la fotografia.

Aquests trets del seu estil són visibles en el seu quadre Ballarina basculant (Ballarina verda).

Degas ens introdueix una vegada més en el món del ballet. En aquesta pintura del 1879 ens ofereix una vista de l’escenari amb vàries ballarines en plena representació que es captada des d’una de les llotges laterals elevades. Solament una de les ballarines mostra el cos sencer en un complicat i ràpid gir. Davant del decorat de paisatge diverses ballarines vestides de color taronja esperen el seu torn per actuar.

Per influx de la fotografia i els gravats japonesos, Degas crea un espai pictòric descentrat; per ell, la realitat és transitòria i incompleta i ha de ser plasmada de forma fragmentada. La fugacitat de l’acció és captada amb els traços ràpids de la tècnica del pastel que aplica molt hàbilment.

Qui vulgui veure aquest quadre in situ haurà d’anar al Museu Thyssen-Bornemisza doncs pertany a la col·lecció d’aquest museu madrileny.

 

Així era Edgar Degas.

Per saber més d’ell cliqueu aquí.

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: