EDMUND VON HELLMER. EL PODER DE LA TERRA

– O – O – O – O – O – O – O – O – O –

Detall de El Poder de la Terra, d’Edmund von Hellmer.

Imatge dels tres atles.

Vista general.

 

Avui presentem a Edmund Ritter von Hellmer (1850 – 1935), escultor vienès que va treballar els estils de l’historicisme i de l’art nouveau.

Von Hellmer va estudiar arquitectura en el Polytechnicum de Viena però al mateix temps rebia la seva primera formació artística del seu oncle, l’escultor Josef Schönfeld.

Posteriorment, va decidir ampliar estudis d’arquitectura a l’Acadèmia de Belles Arts de la capital austríaca mentre treballava a l’estudi de l’escultor Hans Gasser qui el va ajudar a finançar una breu estada a París .

El 1869, quan només tenia dinou anys, va presentar una estàtua de Prometeo a l’Exposició Internacional d’Art de Munic i va guanya un premi que incloïa una beca que el va permetre passar un any i escaig a Itàlia.

El 1870, va retornar a Viena i ja va treballar com escultor per compte propi i es va fer un nom. Així, el 1879 va ser seleccionat com professor de l’Acadèmia i, des de 1882 a 1892 va ser membre de la facultat vienesa.

El 1897 va ser un dels artistes fundadors de la Secessió de Viena (moviment modernista) i des de 1901 fins al 1922 va ser professor, primer associat i després de ple dret, de l’Acadèmia. Com es veu, va ser un home actiu i amb gran reputació dins del món artístic i de l’ensenyament.

Les imatges que veiem a l’encapçalament d’aquesta ressenya pertanyen a un dels seus grups escultòrics més populars, El poder de la terra. Més populars perquè no cal ni entrar en un museu per veure’l perquè es troba a l’aire lliure formant part d’una de les dues fonts que hi ha a la Michaelerplatz, al costat del Palau Hofburg, de Viena. El va completar el 1897.

Representa a la part superior un nu masculí d’aspecte clarament heroic que sosté una espasa amb la mà esquerra i esta saludant amb l’altra mà des d’una cornisa. Veiem tres homes més amb una actitud mont esforçada, un d’ells en una espectacular imatge caient d’esquena però que en realitat intenta sostenir fent pressió amb els peus la força de la terra, pressió que queda també reflectida en la mà esquerra tacada en puny i el ens nervis i músculs que se li veuen en les extremitats. Per ni no fos poc l’esforç que aquestes tres titans o atles estan fent, apareix una àguila amb aspecte amenaçador i una serp.

El conjunt està dotat d’una gran sensació de moviment i tensió i es una bona al.legoria de la lluita de l’home per dominar la terra.

Podeu ampliar la imatge per veure millor els detalls fent clic aquí.

 

 

Edmund Ritter von Hellmer, un dels fundadors del moviment modernista Secessió de Viena.

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: