EDUARDO HALFON. OH GUETO MI AMOR

– O – O – O – O – O – O – O – O – O –

 

Tornar a Polònia, tornar a Lodz, tornar on tot va començar. Cercant una procedència i una identitat perdudes en els carrers d’una ciutat on l’odi va convertir en un gueto, en mort i en cendra. Com un pelegrinatge, un nét esperonat per la revelació del seu avi -salvat per un boxejador polonès a Auschwitz-, visita els carrers dels seus avantpassats de la mà d’un personatge enigmàtic, madame Maroszek, qui el portarà per les llums i les ombres d’aquells mateixos murs i les mateixes fosses.   

Aquesta història, Eduardo Halfon ja la va publicar fa tres anys, però ara l’ha editat de nou amb il.lustracions de David de las Heras que han sabut donar al text un aire nou, un toc màgic, que no tenia en l’edició de fa tres anys, una recopilació titulada Signor Hoffman.

El protagonista de la novel.la -que és l’alter ego d’Halfon- aconsegueix del seu avi que s’està morint, l’adreça del carrer on aquest va viure a Lodz fins que va ser enviat junt amb els seus pares a un camp de concentració. Tot i que l’avi diu que no hi vagi, l’home no es pot resistir i viatja des de Guatemala fins a Polònia, a Lodz, a la recerca de la casa de l’avi i dels pares sense saber molt bé què busca.

Allí l’orienta una estranya dona -l’esmentada misteriosa madame Maroszek-, qui ajuda desinteressadament als descendents dels jueus de Lodz -250.000 abans de la guerra- dels que van sobreviure només 10.000, a buscar el seu rastre.

Maroszek l’ajudarà en tot el que se l’ofereixi. Quan finalment Halfon pot visitar al casa, es troba amb la persona que ara l’habita qui li pregunta què hi busca, una pregunta a la que ell no té resposta, simplement és que es deixa portar  per l’instint, per les ganes, o potser per un sentiment de justícia, és solament una cosa que ell sent que ha de fer.

Després, a punt d’acomiadar-se, Maroszek li regalarà tres llibres de tres persones que va morir als camps de concentració i que van voler posar per escrit les seves vides o el que els quedava d’elles davant un futur sense esperança.

Tot i la temàtica, el llibre té el seu punt d’humor com apareix en un moment decisiu i funciona com vàlvula d’escapament. Es un humor molt fosc, és clar, i la història podia haver acabat allí, però no ho fa; ho fa en l’escena d’acomiadament dels personatges a l’estació amb aquells llibres pel mig, cosa que porta al relat a un altre plànol, un relat que ja no és sobre un nét que va a buscar la cosa del seu avi, sinó sobre el poder de la paraula i de la Història i la necessitat d’escriure-la.

Oh gueto mi amor és una bona obra literària, un conte exemplar que partint d’una petita història familiar com aquesta, és capaç de condensar una bona part del segle XX.

A més de ser un excel.lent relat de memòria històrica, agradarà especialment a aquells que busquin edicions molt especials gràcies a les il.lustracions de De las Heras.

 

Eduardo Halfon (Ciutat de Guatemala, 1971) ha viscut sempre trencant fronteres. Anant cap enrere, les seves arrels s’allarguen fins a Beirut, Alep, Alexandria i Lodz. I cap endavant, el dia del seu desè aniversari va haver de fugir amb la seva família de la seva Guatemala natal cap als Estats Units.

El 1994, després d’haver crescut a Florida i estudiar enginyeria a Carolina del Nord, va tornar a Guatemala descobrint la literatura i es va fer escriptor.

 

Aquesta és una de les il.lustracions de David de las Heras sobre Lodz que queda dibuixada com una ciutat gairebé deserta.

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: