EDWARD ELGAR. VARIACIONS ENIGMA, OP 36. NIMROD

– O – O – O – O – O – O – O – O – O –


Edward Elgar (1857 – 1934) està considerat com un dels més importants compositors anglesos.

Moltes de les seves obres formen part del repertori clàssic de concerts tant al Regne Unit com en l’àmbit internacional.

Encara que sovint se l’encasella com un compositor típicament anglès, les seves influències no provenien del seu país sinó d’Europa continental. De fet, ell va ser un compositor autodidacta i bastant eclèctic.

Se’l coneix principalment per les marxes que va compondre entre 1901 i 1930, però va fer altres peces interessants com la que aquí podem escoltar.

Es tracta de Variacions sobre un tema original per orquestra Opus 36, Enigma, més breument coneguda com Variacions Enigma.

L’obra la va compondre el 1899 i comprèn catorze variacions que va dedicar, cada una, a gent propera, des de la seva esposa fins a diversos amics passant pel seu editor musical. Si es diu Enigma és perquè totes les variacions parteixen d’un tema principal ocult que, per descomptat, continua sense ser conegut. S’ha suggerit que aquesta melodia misteriosa podria ser la de Ein feste Burg, de Felix Mendelssohn, de la que seria contrapunt, però el cert és que encara que Elgar va deixar algunes pistes, totes les solucions a l’enigma que li van donar les va refusar fins la seva mort.

La variació que escoltem és la número 9, dedicada al seu amic Nimrod. Ens la interpreta l’Orquestra Simfònica de Queensland dirigida per Peter Luff.

Estaria bé que algun compositor ens fes una peça a tots per saber com sonaríem si la manera com som -o, almenys com ens interpreta- fos traslladada a una partitura. Així tindríem el nostre retrat, no fotogràfic, sinó musical.

 

Aquest era Edward Elgar. Els seus pares van influir en la seva vocació perquè eren gent que estimava les arts: el pare era violinista i organista i la mare aficionada a la literatura i la música.

Podeu saber més d’ell clicant aquí.

L’estat australià de Queensland té la seva pròpia orquestra: Queensland Symphony Orchestra (QSO). La formació té ja una llarga trajectòria de tres quarts de segle doncs va ser fundada el 1947.

El seu web és https://www.qso.com.au/

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: