EL ACUSADO, D’YVAN ATTAL

– O – O – O – O – O – O – O – O – O –


 

Els Farel són un matrimoni poderós: Jean és un destacat periodista francès i la seva esposa Claire una assagista coneguda pel seu feminisme radical. Tenen un fill exemplar, Alexandre, que estudia en una prestigiosa universitat nord-americana. Durant una breu visita a Paris, Alexandre coneix Mila, la filla de la nova parella de la seva mare, i la invita a una festa. Al dia següent, la noia presenta una denúncia contra Alexandre per violació. Qui és realment ell? Qui és realment ella? Es ell culpable o innocent? Es ella una víctima o simplement busca venjança con diu l’acusat? Els dos joves protagonistes junt amb els seus familiars i amics seran testimonis de com les seves vides i conviccions es trenquen a trossos mentre la màquina judicial i mediàtica confronta versions totalment oposades.

Hi ha algunes pel·lícules que semblen un comentari de l’actualitat. Es el cas de El acusado que ve a pèl després que les corts espanyoles aprovessin l’anomenada llei de Solament el sí és sí. El director Yvan Attal ha adaptat al cine una novel·la de Karine Tuil que es basava en un cas real. No es pot negar que la pel·lícula té el do de l’oportunitat abordant un assumpte candent i molt espinós des de perspectives complexes que resulta incòmoda per afrontar-la a qualsevol idea preconcebuda. I això sota l’aparença d’un thriller judicial amb drama familiar inclòs, és clar.

Com dèiem, el film planteja el cas d’un noi que semblava exemplar. El seu pare és un d’aquells periodistes influents perquè toca diversos temes encara que pot ser no sigui especialista en res -al marge, és un faldiller-. I la seva mare és una escriptora coneguda per la seva militància feminista. No cal dir que el matrimoni acaba en divorci. I tot canvia encara més quan el fill és acusat de violació, un acte que ell està convençut que no va cometre: allà on la víctima diu agressió, ell diu consentiment.

La pel·lícula defensa bé tots els personatges, no pren partit, simplement mostra i estableix punts de conflicte com separar allò que és amoral d’allò que és il·legal doncs no és tan fàcil a vegades distingir una cosa de l’altra. També mostra una cultura masculina tan habituada a abusar del poder que creu tenir sobre la dona, que ha arribat a contemplar-ho com una cosa normal.

Així que assistim a veure dues vides destrossades, tots els punts de vista i un judici en el que Yvan Attal exposa de manera intel·ligent totes les arestes del suposat consentiment, el perill dels judicis socials -el paper dels mitjans i les xarxes socials es mirat amb agudesa-, la misogínia insensible davant les víctimes, preguntes incòmodes, respostes més incòmodes encara…

El acusado (Les choses humaines, -Les coses humanes-, és el títol francès original del film i de la novel·la de Karine Tuil) se situa en un lloc adequat des del que poder escoltar i entendre totes les parts, i estructura la narració de manera que l’espectador va rebent de mica en mica la informació dels fets durant el judici, de manera que cada un de nosaltres es converteix en membre del jurat i després d’haver escoltat les parts i analitzat la informació, ens tocarà emetre el veredicte.

La pel·lícula és un antídot contra aquells que es pensen que poden fer justícia en deu segons a les xarxes social.

I una curiositat: el protagonista, Ben Attal, és el fill del director i de l’actiu Charlotte Gainsbourg, també la seva mare al film.

 

Yvan Attal és nascut a Tel-Aviv, Israel, de pares jueus, però ja des de petit resideix a França i és de nacionalitat francesa.

Té una llarga trajectòria com actor i director. Aquesta última faceta fa dues dècades que la desenvolupa.

En relació a El acusado, ell és el director, coguionista i coproductor.

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: