EL CARO MIO DE RIGOLETTO, PER NINO MACHAIDZE

– O – O – O – O – O – O – O – O – O –

 


 

Giuseppe Verdi va ser el més important compositor italià d’òpera de tots el temps.

La seva fama depassava l’àmbit cultural purament italià per estendre’s per tot el continent.

Una de les seves grans obres clàssiques és Rigoletto (1851), un drama de passió, engany, amor filial i venjança que té com protagonista a aquest Rigoletto, un bufó geperut de la cort del duc de Mantua.

Ell és el servent del duc, un noble llicenciós que només està interessat en obtenir els favors sexuals de quantes dones millor, moltes de les quals son casades.

A Rigoletto se li presenta un greu problema quan el duc es fixa en la seva filla que s’enamora d’ell sense saber de qui es tracta. Rigoletto, per impedir que caigui en les seves mans, planeja matar-lo amb l’ajuda d’un assassí professional.

Mentre, el duc arriba a casa del geperut seguint el rastre de la noia i suborna Giovanna -l’ama- i s’oculta en el jardí. Gilda confessa a Giovanna que està enamorada d’un jove que ha vist a l’església, que no és altre que el duc. En aquest moment ell apareix i li declara falsament el seu amor i li diu que és un estudiant que s’anomena Gualtier Maldé.

El duc marxa i quan Gilda es queda sola repeteix el nom del seu enamorat, cantant el Caro nome, l’ària que escoltem a vídeo.

La peça es interpretada per Nino Machaidze, la soprano georgiana (georginana de l’ex Unió Soviètica, no dels Estats Units) que és una de les veus joves que més estant donant a parlar en el món de l’òpera. Excel.lent soprano, se la compara amb Anna Netrebko, encara que ella no vol ni sentir a parlar d’aquestes comparacions.

Cap al final del vídeo veiem aparèixer uns homes que venen amb la intenció de raptar Gilda creient que és l’amant de Rigoletto.

La lletra de l’ària la teniu al mateix vídeo tant en italià com en espanyol.

L’obra tindrà un final tràgic.

 

Giuseppe Verdi és el més important compositor d’òpera de tots els temps.

No sols va ser músic, també polític: va arribar a exercir primer de diputat i després de senador.

En el seu teps no hi havia internet però ara disposa fins i tot de web: http://www.giuseppeverdi.it/

 

 

Nino Machaidze és una de les millors veus emergents de l’òpera d’avui dia. Donada la seva joventut, li espera un futur esplendorós.

El seu web és: http://www.ninomachaidze.com/

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: