EL CASTELL DE TORRE BARÓ

– O – O – O – O – O – O – O – O – O –

El castell de Torre Baró amb el seu mirador.

Vista lateral.

Una de les torres.

Primer pla de les façanes.

Vista de Barcelona des de l’interior.

Vista nocturna.

 

A Barcelona tenim llocs amb encant ben poc coneguts perquè es troben ubicats en zones allunyades de les que son considerades com turístiques o simplement cèntriques.

Es el que li succeeix al Castell de Torre Baró i el seu mirador. Situat a la Carretera Alta de les Roquetes, número 328, el fet de que estigui als afores de la ciutat en territori de Collserola, fa que molts barcelonins no el coneguin.

Està construït sobre un cim de la serralada de Collserola. Es pot arribar amb transport públic. La parada de metro que deixa més a prop és la de Roquetes de la línia 3. Després toca caminar encara que si ens volem estalviar una part de la pujada podem agafar l’autobús 127.

Quan arribem, la primera impressió és que ens trobem davant d’un castell medieval. Però no; va ser aixecat l’any 1905 i el seu estil que per l’època hauria de ser modernista, remet en canvi al passat de la zona i més concretament al primer castell que hi va haver en aquest indret i que va donar nom a l’actual barri.

De fet estan documentades dues “Torres del Baró” entre els segles XVI i XVIII. El noble era el Baró de Pinós i va ser la seva residència fins al 1714, any que als catalans ens resulta molt familiar. Precisament la torre-castell del baró va ser destruïda aquell any con conseqüència de la guerra de successió. Es trobava més avall, a la zona on avui està ubicada la parada de metro. La torre va desaparèixer però va deixar el nom pel barri: Torre Baró.

De manera que ja veiem que l’actual castell no té una vinculació directa amb la històrica construcció. A més, el seu destí havia de ser ben diferent, un hotel que havia de ser el centre d’una ciutat-jardí. Finalment el pla urbanístic no va funcionar per la mala comunicació de la zona i el castell va quedar abandonat sense que les obres haguessin finalitzat.

L’any 1989 va ser parcialment restaurat i declarat patrimoni històric per l’Ajuntament de Barcelona i va ser aleshores que es va construir el seu mirador.

L’any 2014 es va acabar una nova restauració que aquesta sí, va permetre obrir el Castell al públic. Amb la seva recuperació, la Torre del Baró ofereix un espai expositiu i de divulgació històrica, sales de tallers i un punt d’informació del Parc de Collserola.

La planta baixa i el soterrani son els espais que estan oberts al públic, mentre que les tres sales superiors només son visitables amb reserva prèvia.

Fins i tot s’ha dotat al castell de llum ornamental, de manera que alguns dies de la setmana i festes senyalades se’l pot veure il.luminat per la nit.

Heus aquí un lloc amb encant al límit de la ciutat.

Aquest vídeo ens dóna més imatges del castell i de la seva obertura al públic:

 

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: