EL CONTADOR DE CARTAS, DE PAUL SCHRADER

– O – O – O – O – O – O – O – O – O –


William Tell -anteriorment, soldat de primera William Tillich-, és un exmilitar que va estar a càrrec d’operacions especials, sobre el que pesa la càrrega moral de crims comesos a Iraq. Després de complir condemna a presó, es reinventa com jugador professional en el circuit nord-americà del pòquer, però els cruels actes de guerra que va cometre a l’estranger encara el turmenten profundament i l’única solució és lidiar de forma violenta amb el seu passat.

Aquesta és la història que ens planteja el director Paul Schrader en la seva darrera pel·lícula El contador de cartas. D’aquest cineasta s’ha dit que sempre ha tingut una gran intel·ligència i capacitat per reinventar-se. Aquestes qualitats poden explicar una bona part de la seva trajectòria fílmica que en temps de superficialitat, continua fent amb regularitat cine madur.

La càrrega moral i el pes del passat sempre han tingut una gram importància en les seves narracions. Com guionista a Taxi Driver, Toro salvatge, La costa dels mosquits, L’última temptació de Crist… i com director en gairebé tota la seva obra amb pel·lícules com El reverend. Per exemple, a Taxi driver, Travis Bickle arrossegava la llosa de la guerra de Vietnam i intentava integrar-se en una societat que després d’haver-lo encimbellat, el va repudiar. En el seu taxi, travessant els carrers de Nova York, deambulava entre els desheretats i la seva única forma de redempció era la salvació d’una nena prostituïda. A Toro salvatge la virtut i la condemna arribaven juntes a través del càstig físic, dels cops de boxa. I a El reverend també estaven presents la guerra, la inestabilitat mental, l’alcohol, el pecat i la necessitat de sobreposar-se a través d’un acte de salvació.

Doncs sobre El contador de cartas solament cal citar un nom per entendre la mida del pecat amb el que ha de lluitar el protagonista: Abu Ghraig, la presó iraquiana. Però aquí cal esmentar l’originalitat de la proposta d’Schrader perquè ens presenta un home que es mou molt bé en ambients distants jugant en casinos com professional al blackjack i al pòquer, i així, mentre lluita contra ell mateix i els records, produeix empatia amb l’espectador. El director ha escollit una tragèdia recent, però fugint de l’arquetip portant-la a un territori genèric i uns ambients insòlits en els que difícilment un altre hauria pensat pel personatge protagonista, i això sense deixar de banda la corrupció del sistema. I té la seva metàfora perquè els comptadors de cartes escruten el passat per intentar construir un futur, i això és el que de manera tortuosa fa l’excarceller que cada nit pateix malsons.

Els espais claustrofòbics i la música ajuden a crear una tensió especial i, de tant en tant, se’ns mostren els malsons del protagonista sobre el seu passat com torturador.

Aquest personatge solitari i trist està ben interpretat amb la seva habitual solvència per l’actor Oscar Isaac que en la pel·lícula es diu William Tell, un nom deliberadament fictici.

A El contador de cartas hi ha venjança, violència i redempció, que no deixar de ser pel que explicàvem abans, un còctel favorit del director. Schrader porta la pel·lícula amb sobrietat, austerament, amb una posada en escena senzilla i un muntatge clàssic. Cap a la meitat de la narració el ritme sembla encallar-se durant una estona, cosa que no impedeix que aquest, no sent perfecte, sí sigui un bon film perquè les pel·lícules del director de Michigan mai resulten vulgars. A més, la cinta es va emportar el premi al millor guió de la Seminci (Setmana Internacional del Cine de Valladolid). I qui és el guionista? Doncs el propi Schrader.

 

Paul Schrader, notable guionista i bon director, doble qualitat que demostra a El contador de cartas, pel·lícula produïda per Martin Scorsese.

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: