EL CUADERNO DE MAYA, D’ISABEL ALLENDE

Isabel Allende ens parla de la seva nova novel.la:

Isabel Allende va néixer al 1942 a Perú, on el seu pare era diplomàtic xilè. Va viure a Xile entre 1945 i 1975, amb llargues temporades  en altres llocs com Veneçuela fins 1988 i, a partir d’aleshores, a California.

Va iniciar la seva carrera literària, com tants altres, en el periodisme, a Xile i a Veneçuela. Al 1982 la seva primera novel.la, La casa de los espíritus, es va convertir en un dels títols mítics de la literatura llatinoamerica. A ella van seguir molts d’altres, tots èxits internacionals. La seva obra ha estat traduida a més de trenta idiomes, sent la novel.lista llatinoamericana més llegida al mon.

«Soy Maya Vidal, diecinueve años, sexo femenino, soltera, sin un enamorado, por falta de oportunidades y no por quisquillosa, nacida en Berkeley, California, pasaporte estadounidense, temporalmente refugiada en una isla al sur del mundo. Me pusieron Maya porque a mi Nini le atrae la India y a mis padres no se les ocurrió otro nombre, aunque tuvieron nueve meses para pensarlo. En hindi, maya significa “hechizo, ilusión, sueño”, nada que ver con mi carácter. Atila me calzaría mejor, porque donde pongo el pie no sale más pasto. Mi historia comienza en Chile con mi abuela, mi Nini, mucho antes de que yo naciera, porque si ella no hubiera emigrado, no se habría enamorado de mi Popo ni se habría instalado en California, mi padre no habría conocido a mi madre y yo no sería yo, sino una joven chilena muy diferente.»

Així comença El cuaderno de Maya, Maya, una noia de 19 anys que viu als Estats Units i té una manera d’ésser molt particular. No obstant, després d’escapar pels pels d’un mon obscur, marxarà a l’exòtica Illa de Chiloé on haurà d’enfrontar-se a sí mateixa i al seu passat amb valentia. Així anirem coneixent la seva història, però també la dels seus avis i pares, alternant passat i present.

Amor, amistat, llaços familiars, Allende torna al seu imaginari particular amb una història que interessarà no sols als habituals d’aquesta autora, sinò també a un públic més jove gràcies a la seva protagonista.

Aquesta és una novel.la urbana, contemporània i toca problemes de la societat moderna. La narració ens porta al mon de les drogues que Isabel Allende confesa haver viscut de prop amb els fills del seu primer marit americà.

L’obra abarca amb delicadesa les relacions humanes, amors adolescents, amors per sempre… No cal dir que la nova novel.la d’Allende era esperada amb expectació pels seus incondicionals, doncs com deia abans, aquesta vegada apunta també a un segment de lectors més jove tant per la protagonista com per la trama que planteja.

La novel.la articula a un molt bon ritme els aconteixements entre el passat i el present de Maya i, al mateix temps, proposa un interessant contrapunt entre el escenari urbà de Las Vegas i el rural de l’illa de Chiloé.

També reflecteix el mon actual i aborda temes com el racisme, la llibertat de la dona, la falta de comunicació… i a més tampoc falten els elements imprescindibles en l’obra d’Allende: gastronomia, astrologia, màgia, viatges… En fi, que qui la llegeixi no es probable que s’avorreixi.

Per saber més d’Isabel Allende: http://es.wikipedia.org/wiki/Isabel_Allende

Si voleu fer una ullada al seu web, és aquest: http://www.isabelallende.com/

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: