EL DESCENDIMENT, PER ROGIER VAN DER WEYDEN

– O – O – O – O – O – O – O – O – O –

El descendiment, de Rogier van der Weyden.

La verge Maria pateix un desmai. 

El desconsol de Maria Magdalena.

L’emoció continguda de Nicodem i Josep d’Arimatea.

 

A Tournai, Bèlgica, va néixer Rogier van der Weyden, el més important pintor de l’escola flamenca del període gòtic. La seva influència va arribar pràcticament a tots els artistes del seu entorn: Gerard David, Van der Goes, Bouts…

Va ser nomenat mestre a la seva ciutat natal encara que va acabar instal.lant-se a Brusel.les que seria la seva residència habitual. Allí va fundar un taller i va ser nomenat pintor oficial de la ciutat.

Van der Weyden es distingeix tant per la representació de temes religiosos com pels seus bons retrats. En els seus primers anys de pintor mostra un estil clarament gòtic amb fons daurats. Posteriorment passa a fer línies sinuoses i fluides en les robes i cossos. En quant als personatges representats, son d’aire realista.

L’any 1435 va fer un dels seus més grans quadres: El descendiment.

L’obra va ser encarregada per la confraria dels ballesters de Lovaina. Per això en les cantonades superiors veiem representades petites ballestes.

El quadre té forma rectangular amb una part central que sobresurt en la que es troben la creu i un noi pujat a l’escala que ha ajudat a baixar el cadàver de Jesús.

El pintor belga centra la composició en la passió que experimenta la Verge davant el sofriment i mort del seu fill. Per traduir aquesta passió en imatges, escull el moment en el que Josep d’Arimatea, Nicodemo i un ajudant sostenen en l’aire el cos de Crist i és el moment en el que Maria cau desmaiada a terra sostinguda per Sant Joan i una dona.

Mentre Josep d’Arimatea embolcalla el cos de Jesús en un pany blanc, Maria Magdalena es doblega consternada per la mort de Crist. El seu moviment corporal es repeteix a l’altre extrem de la composició en la figura de Joan amb la seva roba vermella.

La verge i el seu fill apareixen pràcticament en idèntica posició, en un simbolisme que significa que els dos han patit o pateixen el mateix dolor. Per la seva part, Maria Magdalena apareix amb un cinturó que simbolitza la virginitat i la puresa.

Més simbolismes. En primer terme abaix hi ha un petit fragment de paisatge amb unes plantes, un os allargat i una calavera junt a la mà de Maria desmaiada: representar un petit matoll viu al costat d’una calavera al.ludeix a la vida després de la mort.

Cal destacar la riquesa dels materials emprats -el blau del mantell de Maria és un dels lapislàtzulis més purs utilitzats en la pintura flamenca de l’època- i les grans dimensions de la composició amb les figures gairebé a escala natural-. L’espai és poc profund, de fusta daurada i té un sentit simbòlic com ja es donava a l’antic Egipte: el color or simbolitza l’eternitat i es propi d’allò que és diví.

Van der Weyden manega amb mestratge les figures representades en un espai limitat al fons i als extrems on els moviments oposats i complementaris de Sant Joan i Maria Magdalena tanquen la composició. A l’interior d’aquest espai sobresurt el joc de diagonals paralel.les que dissenyen els cossos de Jesús i la verge, posant de manifest la seva doble passió. Impacten els gestos, la contenció amb que s’expressen els sentiments i el joc de corbes i contra corbes que uneix els personatges.

L’obra va ser adquirida per la governadora dels Països Baixos, Maria d’Hongria, al segle XVI. Després va passar a mans del seu nebot que no era un altre que el rei Felip II que la va col.locar al Palau del Pardo per ser posteriorment lliurada a El Escorial al 1574. Des d’aquell any i fins 1939 va romandre allí per ser traslladada al Museo Nacional del Prado que és on es troba actualment exposada.

Aquest vídeo ens dóna més informació sobre el quadre:

 

Rogier van der Weyden, el més important pintor de l’escola flamenca del període gòtic.

Per saber més d’ell cliqueu aquí.

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: