EL GRECO. L’ANUNCIACIÓ

– O – O – O – O – O – O – O – O – O –

L’Anunciació, de El Greco.

L’arcàngel Gabriel.

Maria el contempla…

… mentre al cel els àngels es lliuren a un concert.

 

Domènikos Theotokòpoulos, conegut com El Greco (el grec) va ser un famós pintor de final del renaixement que va desenvolupar un estil molt personal en les seves obres de maduresa.

Fins als 26 anys va viure a Creta on era un apreciat mestre d’icones d’estil postbizantí. Després va marxar cap a Itàlia on s’hi va estar durant una dècada i on per les influències del país va esdevenir pintor renaixentista, primer a Venècia on va seguir l’estil de Tiziano i Tintoretto, i després a Roma on va estudiar el manierisme de Miquel Àngel. Al 1577 es va traslladar a Toledo on va residir la resta de la seva vida.

Les raons per les quals El Greco va venir a Espanya van ser degudes a que en aquella època el Monestir de l’Escorial s’estava acabant de construir i Felip II havia invitat al món artístic d’Itàlia perquè el decoressin. Com que El Greco havia fet relacions amb personatges importants d’Espanya (Benito Arias Montano, delegat de Felip II, Pedro Chacón, clergue, o Luis de Castilla, degà de la Catedral de Toledo), aquestes amistats van propiciar que s’assegurés els seus primers encàrrecs importants a Toledo.

Per aquest motiu, el pintor grec va deixar Roma l’any 1576 traslladant-se primer a Madrid i a l’any següent a Toledo. Va ser aquí on va viure realitzant les seves obres de maduresa.

I per què Toledo? Potser des de la nostra perspectiva actual ens pugui resultar estrany però en aquell context històric, no: aquesta ciutat era la capital religiosa d’Espanya i una de les ciutats més importants d’Europa tenint censats més de seixanta mil habitants, una xifra considerable per l’època.

No obstant, s’ha de dir que l’objectiu del Greco no era residir permanentment a Toledo sinó obtenir el favor de Felip II i fer carrera a la cort. En aquest sentit va aconseguir que aquest rei li fes dos encàrrecs importants però va tenir la mala sort de què ninguna de les dues peces van agradar a Felip, de manera que el monarca no li va a tornar a fer mai més ninguna comanda.

Encara que a nivell de cort les coses, com s’ha vist, no li van anar bé, al marge d’encàrrecs reials, el pintor va fer obres importants. Una d’elles és L’Anunciació que El Greco va fer pel retaule major del Col.legi de l’Encarnació de Madrid.

En l’obra es pot veu l’arcàngel Gabriel dirigint-se a Maria en l’interior d’un espai domèstic que ha sigut ocupat per núvols i un grup d’àngels que acompanyen l’esperit sant, la paloma blanca que apareix en el centre. Gabriel està de peu a la dreta de la composició, en front de l’espectador, amb el tors girat cap a la seva dreta i els braços encreuats sobre el pit. Maria contempla l’arcàngel amb un gest seré i les mans esteses. Coronen la composició vuit àngels asseguts sobre núvols oferint un concert. Hi ha gran diversitat d’instruments, cosa que pretén simbolitzar tota la música realitzant-se en un concert extraordinari en l’únic lloc on aquesta música total és possible, al cel.

El cert és que l’estil de El Greco no va acabar d’encaixar a Espanya -no sols a Felip II- per ser excessivament conceptual i trencador, cosa que va resultar poc comprensible per la gent de l’època i per la de generacions posteriors. De fet, aquest artista es va convertir en un pintor maleït durant gairebé tres segles fins al punt que el propi Museu del Prado va decidir desprendre’s de part de la seves obra, especialment d’aquesta que va ser lliurada al museu Víctor Balaguer de Vilanova i la Geltrú on va romandre fins al 1982 quan va tornar a Madrid.

 

Domènikos TheotokòpoulosEl Greco.

Per saber més d’ell cliqueu aquí.

 

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: