EL LICEU, DE RAMON CASAS

– O – O – O – O – O – O – O – O – O –

El Liceu, per Ramon Casas

 

El pintor, dibuixant i cartellista barceloní Ramon Casas va ser un dels més importants impulsors del modernisme català.

Com que com estudiant no va ser un noi massa bo, ràpidament es va bolcar cap a la seva vessant artística, formant-se a Barcelona amb el mestre Joan Vicens. Posteriorment es va perfeccionar a Paris on va viure entre 1890 i 1894.

En les seves primeres obres va plasmar interiors i exteriors de Paris utilitzant concepcions modernistes.

A la seva tornada a Barcelona va continuar conreant aquesta tendència, sobre tot en els seus quadres d’interiors amb figures femenines, però es va sentir també atret per la pintura històrica, en particular per la plasmació d’esdeveniments contemporanis que va realitzar en quadres de gran format amb multitud de figures i dotats en alguns casos d’una forta intensitat dramàtica.

També les processons i els balls estaven entre els seus temes favorits.

En aquesta línia, després de la seva estada a París, donada la seva habilitat pels quadres d’interiors amb figures femenines,  va rebre l’encàrrec de decorar la sala anomenada La Rotonda del Cercle del Liceu.

Aquest Cercle és un club privat i un autèntic reducte modernista per la seva decoració. Es va fundar l’any 1847 per un grup de socis del teatre amb l’objectiu de difondre totes les manifestacions de la cultura artística i musical.

Així que, dit i fet. Casas va iniciar l’elaboració de les dotze pintures que composaven aquest ambiciós encàrrec. Era l’any 1901 i va acabar la feina l’any següent.

Aquest artista era sense dubte el pintor adequat per portar a terme aquesta decoració, no ja per la seva gran capacitat tècnica, sinó perquè coneixia els gustos dels membres del Cercle, representants de la classe burgesa, perquè ell mateix també pertanyia a aquesta classe.

La figura femenina que tant bé tractava Ramon Casas va ser l’element unificador del conjunt de l’obra. La dona culta es representa en diferents moments d’oci o dedicada a activitats artístiques, majoritàriament de tipus musical. El pintor opta per situar la dona en un primer pla, sempre amb una actitud aliena a l’entorn que l’envolta. La figura femenina rep aquí el tractament principal per part de Casas, mentre que el fons, en el qual se situa l’escena, rep un tractament més difús i fluid. La destresa del pintor es reflecteix en el tractament de les figures femenines carregades d’una gran expressivitat que demostra una determinada posició social, i en un colorista ús de la paleta.

En conjunt, com s’ha dit, son dotze composicions que representen temes relacionats directament o indirectament amb la música, situada en diferents ambients: El Liceu, L’avantllotja i Sala de descans son un retrat del públic de l’òpera, Sardanes a la font de Sant Roc a Olot i Les Caramelles son un retrat de la música popular catalana, Teatre Novetats tracta de la música escènica, El cor de monges va de música religiosa, Cos de Ball retrata el ballet clàssic, Cafè-concert s’ocupa de la música folklòrica espanyola, La revetlla del ball popular, Le Moulin de la Galette de la música de ball frívola de París, i en el tema L’automòbil es troba representat en últim pla el pavelló instal·lat pel Cercle del Liceu a l’Exposició Universal de 1888, amb una orquestra tocant de nit.

Val a dir també que en una altra època, aquesta dotzena de presentacions haguessin tingut com protagonistes deesses o nimfes, però aquí aquestes son substituïdes per dones burgeses.

Dels dotze olis que va realitzar, s’ha posat a la capçalera d’aquesta ressenya el titulat El Liceu en ser, per raons obvies, el que fa referència de manera més directa al lloc on es troba i que reflecteix les característiques pictòriques que es comentaven. Però, perquè no falti res, aquí venen a continuació els onze restants:

La Revetlla.

Café-concert.

Les Caramelles.

Teatre Novetats.

Sala de descans.

L’avantllotja.

Sardanes a la Font de Sant Roc a Olot.

L’automòbil.

Cor de monges.

Cos de ball.

Le Moulin de La Galette.

 

Com que el Cercle del Liceu és molt restringit, no és fàcil accedir-hi, així que deixem aquest vídeo d’una jornada de portes obertes de les que fa el Liceu en el que entre altres espais, es poden veure imatges del Cercle:

 

Per saber més de Ramon Casas cliqueu aquí.

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: