EL OFICIAL Y EL ESPÍA, DE ROMAN POLANSKI

– O – O – O – O – O – O – O – O – O –

El capità Dreyfuss (Louis Garrel), falsament acusat d’espionatge, compleix cadena perpètua en una illa.

El coronel Picquart (Jean Dujardin) investigarà els claveguerams de l’exèrcit negant-se a tancar els ulls davant d’una gran mentida.

 

El 1894 el capità francès Alfred Dreyfuss, un jove oficial jueu, és acusat de traïció per espiar per Alemanya i és condemnat a cadena perpètua a l’Illa del Diable, a la Guaiana francesa. Entre els testimonis que van fer possible aquesta humiliació es troba el coronel Georges Picquart, encarregat de liderar la unitat de contra-intel.ligència que va descobrir l’espia. Però quan Picquart s’assabenta de què es continuen passant secrets militars als alemanys, es ficarà en un perillós laberint de mentides i corrupció posant en risc el seu honor i la seva vida.

A El oficial y el espía, Roman Polanski torna al cine d’època com va fer a El pianista, per explicar la història d’una gran mentida, un sinistre muntatge orquestrat per l’exèrcit francès, per la justícia militar, contra un home que era innocent.

La pel.lícula converteix un procés que va durar gairebé una dotzena d’anys en un meticulós trenat de judicis i intrigues per oferir-nos un film d’espies en un continent, l’europeu, que s’aproxima perillosament al suïcidi.

El protagonista és el coronel Picquart, un home que no té empatia amb els semites, però és un professional, un home honest que investiga els claveguerams de l’exèrcit i que es nega a complir ordres i a tancar els ulls davant la gran mentida que li volen imposar els de dalt. I s’ho juga tot -pot ser també per autoexpiació- per posar al descobert fins a quin punt arribava l’antisemitisme a la societat francesa i per fer palesa la corrupció del sistema.

El personatge és interpretat per Jean Dujardin, un actor que té la cura suficient en aquest paper com per no deixar anar gens d’histrionisme o de sensibleria amb una continguda interpretació.

Polanski en fa una obra severa i rigorosa que renuncia a tot efectisme per posar-se al servei de la història. A través d’un relat brillant, fa una bona aproximació a la ferida d’una societat infectada per la xenofòbia i la intolerància. El film destil.la classicisme a cada pla oferint-nos un thriller d’espionatge a la manera antiga.

En resum, El oficial y el espia és una detallista reconstrucció històrica, una demolidora paràbola política que funciona com mirall dels nostres temps. Més de cent anys després, algunes coses no han canviat tant.

 

Alguns crítics han vist en aquesta pel.lícula, el desig de Roman Polanski d’emmirallar-se en la injustícia que va patir Alfred Dreyfuss (Polanski va néixer a França i és d’origen polonès-jueu i també està perseguit per la justícia, encara que per motius ben diferents als de Dreyfuss). Sigui així o no, el cert és que ens deixa un dels seus millors films des de El Pianista. Aquest director sempre ha estat fidel a sí mateix, resultant incisiu, atrevit i incòmode. El oficial y el espía no n’és l’excepció.

 

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: