EL OLVIDO QUE SEREMOS, DE FERNANDO TRUEBA

– O – O – O – O – O – O – O – O – O –


La pel·lícula El olvido que seremos narra la història íntima d’un home bo, el colombià Héctor Abad Gómez, carismàtic líder social i home de família, destacat metge i activista defensor dels drets humans en una ciutat de Medellín polaritzada i violenta durant els anys setanta i vuitanta.

La trama relata la vida del doctor i pare de família preocupat tant pels seus fills com pels nens de classes menys afavorides. A casa seva es respirava la vitalitat i la creativitat característiques d’una educació fonamentada en la tolerància i l’amor, però la violència ambiental del país condicionava la vida de tot el seu entorn.

No poques vegades l’entitat dels personatges s’eleva per damunt de les pròpies pel·lícules que protagonitzen. I és el que passa en aquest film de Fernando Trueba, és més potent el personatge que la pròpia pel·lícula. La personalitat, el treball, els ideals i la profunditat ètica del doctor Abad a la violenta Colòmbia de l’època. El seu fill, l’escriptor Héctor Abad Faciolince, va narrar les seves jornades de treball i llar, de lluita, de bondat, d’humanisme i de tragèdia, en la novel·la homònima en la que es basa la cinta. David Trueba, germà del director, en va fer el guió basant-se en el llibre d’Abad Faciolince.

I Fernando Trueba ens planteja una pel·lícula dividida en dos. Una de les parts es narrada amb una paleta colors encesos, són les parts històriques de relat familiar. L’altra part, la més actual, apareix en blanc i negre perquè solament els tons grisos són capaços de capturar amb la nitidesa deguda assumptes com la mort, la decepció o l’oblit. L’univers que Trueba així construeix és on l’espectador és invitat no tant a observar-ho com a viure-ho en un exercici de classicisme cinèfil com agrada al director madrileny.

Mereix menció la interpretació de Javier Cámara que fa una creació magistral del commovedor protagonista. En els primers minuts veiem a l’actor de la Rioja emulant encertadament l’accent colombià, cosa que ens descol·loca, però quan ens ha passat aquesta sorpresa inicial, l’actor deixa d’existir per nosaltres regalant-nos la figura del personatge representat.

Pel conjunt del film, potser alguns poden criticar a Trueba un excés d’afectació o d’idealització, però a fi de comptes són els seus personatges, especialment el doctor Abad, els que dominen un univers pertorbador que es plasma finalment en una pel·lícula lluminosa i tràgica.

 

El olvido que seremos és el setzè llargmetratge de ficció de Fernando Trueba qui porta més de quatre dècades fent cine de tots els gèneres i estils. Amb aquesta darrera pel·lícula eleva el nivell que havia assolit en el film anterior (La reina de España) que no estava entre els millors de la seva filmografia.

El seu web és https://fernandotrueba.com/

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: