EL PALAU SAVASSONA (L’ATENEU BARCELONÈS)

– O – O – O – O – O – O – O – O – O –

L’Ateneu. Vista de part de la biblioteca.

Els frescs del pintor Francesc Pla al sostre.

Vista des d’un altre angle de part de la biblioteca.

Disposició d’una part dels volums.

Columna, arc i sostre.

L’entrada de carruatges.

El jardí de l’Ateneu.

Vista aèria del jardí durant la projecció d’una pel.lícula.

 

El Palau Savassona (al carrer de la Canuda nº 6) va ser construït al segle XVIII encara que estructuralment està influenciat per l’arquitectura gòtica, si bé què adaptat al seu context temporal, és a dir, el neoclàssic. La construcció va ser encarregada pel mateix baró de Savassona, Josep Francesc Ferrer de Llupià Brossa.

Des de fa més d’un segle (1906) és la seu de l’Ateneu Barcelonès i aleshores es van emprendre un seguit de reformes de l’edifici a càrrec de l’arquitecte Josep Font i de Josep Maria Jujol -qui encara estava estudiant- que li van donar el to modernista que té actualment.

El 1981 l’edifici va ser declarat monument històric nacional.

Seria molt llarg referir-se a tots els espais dignes de ser vists de l’Ateneu. En aquesta ressenya s’incorporen unes fotografies solament per anar fent boca: la biblioteca, probablement el seu gran tresor, encara que no l’únic doncs és una de les més importants de Catalunya amb uns 300.000 volums. Es un luxe poder llegir sota els frescs mitològics del pintor Francesc Pla i rodejats de la decoració  modernista de Jujol; la sala de la Canuda que va ser l’antiga sala d’actes i que avui és una part més de la biblioteca; el jardí romàntic on no es diria que geogràficament estem al cor de Barcelona perquè és un oasi de pau amb les seves altes palmeres i el seu petit llac amb font, o l’escala noble per la qual els antics habitants del palau accedien a la zona residencial.

Es podrien citar molts altres llocs per veure, com l’ascensor (una altra joia modernista), però és millor anar-hi i deixar-se absorbir per allò que sens dubte és una remarcable porció de la cultura barcelonina i catalana.

Aquest vídeo ens dóna més informació de l’Ateneu, sobre els seus espais i la variada oferta que té, en aquest cas sobre molts dels temes que van tocar l’any passat:

 

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: