EL PORTAL MIRALLES

– O – O – O – O – O – O – O – O – O –

El portal Miralles.

Vista de la marquesina.

Vista lateral del mur.

La part superior del portal.

Vista des de l’interior.

Antoni Gaudí sembla explicar-nos la construcció.

 

Al Passeig de Manuel Girona hi ha una entrada als números 55 i 57 que crida poderosament l’atenció perquè presenta un tipus d’arquitectura -solament l’entrada- que no es correspon amb la resta de la finca i perquè ens topem amb Antoni Gaudí (en format estàtua, és clar) que sembla estar-s’hi per donar-nos la benvinguda i fer-nos totes les explicacions que calguin.

Aquesta entrada que és absolutament diferent a les altres de Manuel Girona és coneguda com La porta de la finca Miralles o, simplement, Portal Miralles.

Ara no encaixa però en el seu moment, per descomptat que sí: l’industrial Ermenegild Miralles, amic d’Eusebi Güell -mecenes de Gaudí-, va encarregar a l’arquitecte reusenc un projecte que consistia en construir la seva residència privada en uns terrenys que acabava de comprar i que són els que corresponen a l’esmentada adreça del Passeig de Manuel Girona. I allí es va construir l’immoble, encara que qui es va encarregar de la construcció va ser l’arquitecte Domènec Sugranyes perquè finalment Gaudí sols es va limitar a dissenyar la portalada de l’accés principal i la paret perimetral.

Aquella finca que es va construir el 1901 avui ja no existeix: rere aquesta interessant entrada el que trobem és un tranquil passatge públic que desemboca al carrer de dalt, Farmacèutic Carbonell. Es a dir que avui dia aquest passatge és un element més del barri que amb aquesta singular entrada, aporta elegància i inspiració gaudiniana que segur que els veïns agraeixen.

El mur està fet amb pedra de morter, trencadís blanc i una reixa metàl·lica que emula la pell d’un rèptil. Amb la forma d’un gran arc lobulat i coberta per una marquesina , la porta està coronada amb la característica creu de quatre braços tridimensional de ferro forjat. Al costat té una altra porta més petita que encara conserva la reixa original.

Tornant a la creu, la que veiem avui és una rèplica perquè l’original es conserva a la Casa Museu Gaudí que es troba al Parc Güell.

Com tot bon pioner, a Gaudí li agradava experimentar i va trobar el seu banc de proves ideal en la maquinaria de l’empresa de complements per la construcció que regentava el senyor Miralles. Per exemple, va utilitzar les seves premses per fer càlculs de resistència de materials de vàries de les seves obres com la casa Milà; així doncs la col·laboració Gaudí-Miralles no va ser puntual.

L’any 2000 el portal va ser restaurat i va ser llavors que es va col·locar l’estàtua d’Antoni Gaudí, a mida real i cos complet, realitzada per l’escultor Joaquim Camps Giralt.

Actualment el mur i la portalada serveixen com tanca d’uns edificis que va construir el 1968 l’arquitecte Josep Antoni Coderch de Sentmenat, coneguts popularment com Les cotxeres per ser allí on durant alguns anys es guardaven part dels tramvies de la ciutat.

 

L’estàtua en homenatge a Antoni Gaudí es presta a certes “interaccions”.

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: