EL SEU SECRET ÉS LA PACIÈNCIA, DE JANET ECHELMAN

– O – O – O – O – O – O – O – O – O –

L’escultura El seu secret és la paciència.

Una escultura que no es pot veure en un museu sinó a l’espai obert de la ciutat de Phoenix.

La sorprenent escultura aèria és un dels reclams de la capital d’Arizona. 

 

La Bellesa, al nostre apartat d’escultura, hem parlar de diversos estils però tots tenien un tret comú: eren figuratius.

Avui ens fixem en una manera de fer diferent: la de l’artista nord-americana Janet Echelman.

Aquesta escultora de Tampa (Florida) construeix escultures que respiren, que tenen cert tipus de vida que responen a les forces de la natura -vent, aigua i llum- i que arriben a ser punts de referència per la vida dels ciutadans dels llocs on es troben enclavades. Explorant el potencial de materials inversemblants com una xarxa de pescar o partícules d’aigua atomitzades, l’artista combina la tradicional manera de fer amb tecnologia punta per crear escultures permanents a escala d’un edifici. I el resultat és una escultura que pasa de ser un objecte al que mirem, a ser alguna cosa en la que ens podríem perdre per la seva forma i mesura.

Janet dirigeix l’Estudi Echelman que explora aspectes de l’avantguarda de l’escultura, l’art públic i la transformació urbana. El seu equip se centra en la creació i desenvolupament d’obres d’art a gran escala.

Combinant un significat amb una forma física, tracta de crear tota una experiència en diversos ambients urbans que sigui accessible a tothom. Cada projecte està íntimament relacionat amb el context en el que està construït utilitzant materials locals amb la intenció d’enfortir les relacions de barri i promocionar un caràcter que sigui distintiu del lloc.

L’equip de disseny s’estén per tot el món i així l’Estudi Echelman col.labora amb enginyers aeronàutics i mecànics, dissenyadors de llum, arquitectes de paisatge i fabricants. Una amplíssima xarxa pràcticament sense fronteres.

I una d’aquestes obres és la que veiem a l’encapçalament: El seu secret és la paciència.

Es tracta d’una gran escultura aèria que Janet va instal.lar a Phoenix, Arizona, i que ha esdevingut tota una icona urbana que ha contribuït a revitalitzar el centre de la ciutat. Suspesa sobre el Parc de l’Espai Urbà, l’escultura és tant monumental com lleugera, fixada a la plaça però constantment en moviment ballant suaument a l’aire segons bufin els vents dels desert d’Arizona.

Es una gran forma tridimensional resultant de l’esforç de col.laboració de l’equip internacional amb que compta l’Estudi Echelman centrat en aquesta ocasió en un objecte celestial.

Durant el dia l’escultura emergeix per sobre dels caps dels vianants, de les copes dels arbres i dels edificis, creant el que Echelman denomina dibuixos d’ombres, idea que diu que li van inspirar les ombres dels núvols de Phoneix que confessa que la van captivar des de la primera vegada que va visitar la ciutat.

I durant la nit la il.luminació canvia el color gradualment segons les estacions de l’any. El disseny de la llum està també pensat per anar canviant segons les porcions de l’escultura, deixant algunes parts en una misteriosa foscor, una cosa similar a les fases de la lluna. El titol de l’obra està relacionat amb aquest fet que va recollir el poeta americà Ralph Waldo Emerson qui va escriure: “adopta el ritme de la natura perquè el seu secret és la paciència”.

Echelman va ser nomenada Innovadora 2012 de la Architectural Digest, una revista mensual americana especialitzada en el disseny. El premi va ser degut a la seva capacitat “per canviar l’essència mateixa dels espais urbans.”

Aquest vídeo ens permet veure a càmera ràpida com es va instal.lar aquesta obra:

 

L’artista nord-americana Janet Echelman.

El seu web és http://www.echelman.com/

 

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: