ELIA BARCELÓ. EL ECO DE LA PIEL

– O – O – O – O – O – O – O – O – O –

 

Quan a Sandra Valdés, una jove historiadora que es troba a l’atur, l’encarreguen que escrigui la biografia d’Ofelia Arráez -una gran empresària, referent en el món de la moda del calçat femení-, accepta el repte sense imaginar els secrets que s’amaguen en els noranta anys d’aquesta dona contradictòria i poderosa, sense suposar que el que descobrirà canviarà també la seva vida.

Perquè qui ho havia de dir? A fi de comptes Sandra només és una noia atreta per una oferta que li donarà suficients diners com per replantejar-se el futur i abandonar d’una vegada per totes la precarietat de la seva feina en una cadena de roba de Madrid. Es per això que decideix tornar al poble de la seva infantesa per redactar la biografia encarregada per el senyor Luis, el fill de la famosa empresària, cosa que l’obligarà a investigar i entrevistar a moltes persones que van conèixer a Ofelia.

Cada una d’aquestes persones mostrarà una veritat parcial sobre l’ empresària, cada document trobat -cartes, fotografies, notícies…- van descobrint una dona diferent, van creant un personatge que resulta contradictori, a vegades fins i tot incomprensible, d’altres convencional, d’altres fosc, inclús perillós. Es un passat que està ple de secrets, malentesos, de versions que no encaixen.

Totes aquestes troballes van posant de manifest que els éssers humans som una font de misteris, callem per ocultar o distorsionem, és la nostra cara més fosca.  En el seu propi poble, Sandra va descobrint que res és el que sembla, que la vida està plena de sorpreses i per descomptat, no totes agradables. Un és tant allò que és com el que sembla, allò que escolleix mostrar a l’exterior, de manera que solament anem deixant ecos de nosaltres.

I això és el que queda quan ja ho hi ets, coses soltes, xerrameques… tothom es creu amb dret a explicar qui i com vas ser. Es per aquest motiu que Elia Barceló, l’autora d’aquesta novel.la, narra una història que permeti al lector reflexionar sobre la identitat de cadascú, sobre qui ets i com et narres i què vols deixar per la posteritat… i què és el que realment acaba quedant al final.

La realitat és com un calidoscopi en el que res és del tot fiable, per això a El eco de la piel van apareixen mentides, secrets, ambicions, passions… que no son visibles a primer cop d’ull. I és que noranta anys d’història familiar i local donen per molt: evolució social, embolics, la destrucció d’una forma de vida en el nom del desenvolupament, la corrupció i, naturalment, els secrets més íntims.

En tant que novel.la realista, no solament és per llegir-la, és també per viure-la. A més, no solament en aquesta sinó en totes les obres d’Elia Barceló, hi ha una molt bona feina narrativa tot i la complexitat de l’estructura temporal -juga amb les èpoques- amb històries que es creuen en moments inesperats. Aquest mestratge narratiu és una de les qualitats de El eco de la piel, que a més, té un final sorprenent perquè com els bons il.lusionistes, Barceló no mostra el truc fins a la fi de l’espectacle perquè ningú no perdi l’interès fins a l’última pàgina.

En aquest vídeo Barceló en el dona més detalls en una entrevista breu però interessant:

 

D’Elda és Elia Barceló. Està considerada com una de les escriptores de ciència- ficció més importants en llengua castellana, però l’obra aquí comentada és totalment realista i confirma la versatilitat de l’escriptora alacantina.

Treballa com a professora de literatura hispànica a la Universitat d’Innsbruck (Àustria). Va ser en aquesta ciutat centreeuropea on es va doctorar en Filologia Hispànica. Prèviament, també havia estudiat filologia anglogermànica, en aquest cas a València abans de mudar-se a Austria.

 

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: