ELLEN AUERBACH

– O – O – O – O – O – O – O – O – O –

La ballarina Renate Schottelius.

Calma.

Lliris. Oaxaca, Mèxic.

Boira.

Passat i present.

Nen àrab a Yaffa.

Cara a cara.

 

Ellen Auerbach (1906 – 2004) va ser una fotògrafa alemanya que es recordada per la innovadora feina que va fer per l’estudi ringl + pit (ella era pit, el 50% de l’estudi) a Berlín durant la república de Weimar.

Havia nascut a Karlsruhe, filla d’una família jueva. El seu pare era Max Rosenberg, de manera que el cognom d’Auerbach pel que ha passat a la història, es degut al seu casament amb Walter Auerbach.

Com que no l’interessava continuar amb el pròsper negoci del pare, entre 1924 i 1927 va estudiar art a la Badische Landeskunstschule. Després va marxar a Stuttgart per assistir a l’Acadèmia d’Art d’aquella ciutat i va ser durant aquesta estada quan es va sentir atreta per la fotografia.

Així, el 1929 es va mudar a Berlín per estudiar fotografia amb Walter Peterhans, membre de la Bauhaus. Allí va conèixer a Grete Stern -també era alumna- i l’ambient berlinès va permetre a les dues noies viure una vida alliberada fent que Ellen s’allunyés de les tradicionalistes expectatives que tenia amb la seva família. Dit i fet, l’any següent les dues van comprar l’estudi del seu professor per fundar el seu propi, especialitzant-se en la fotografia per anuncis, moda i retrat. I compte, perquè aquest va ser un dels primers estudis fotogràfics portat per dones: el van batejar com ringle + pit, els apel.latius que tenien de nenes, nom que les va ajudar perquè amagava el seu sexe: ser dones no hagués significat ningun avantatge per elles.

En la seva feina van ser influenciades per l’ambient creatiu del Berlín d’aquella època i van retratar dones de manera poc convencional, ajudant a emergir la imatge de la nova dona. Al mateix temps, Auerbach va experimentar amb films doncs va fer dos curts en blanc i negre.

Quan Hitler va pujar al poder el 1933, Walter Auerbach, un activista d’esquerres que ja estava sortint amb Ellen, les va advertir dels perills que venien. Així, Ellen van marxar a Palestina on va arribar a ser al poc temps d’arribar, la fotògrafa oficial de l’Organització Internacional de Dones Sionistes. Fins i tot va fer una pel.licula en blanc i negre sobre la ciutat de Tel Aviv en ple creixement. I quan Walter es va reunir amb ella, van obrir un estudi de fotografia per nens.

Però al 1936 davant la propera guerra abissínia, van decidir marxar a Londres per visitar a Grete Stern que s’havia instal.lat allí. Les dues noies van tornar a treballar juntes, per última vegada, en alguns encàrrecs. Després Stern marxaria a Argentina i Auerbach va intentar, sense èxit, obrir un estudi a la capital anglesa. Es va casar amb Walter i van emigrar als Estats Units, a Filadèlfia, on ella tenia família i on va continuar treballant com fotògrafa per nens: el 1938 una de les seves fotos va ser seleccionada per la portada de la revista Life.

El 1940 arriba un altre canvi; Ellen i Walter marxen a Nova York on ella treballarà com freelance per revistes com Time, Life o Photo Technique.

Molts anys després, quan Ellen ja tenia seixanta i feia temps que s’havia divorciat de Walter -amistosament i conservant el seu cognom- es va embarcar en una nova carrera paral.lela: donar teràpies de formació a nens amb discapacitats cognitives a l’Educational Institute for Learning and Research de Nova York.

Auerbach va seguir fent fotografies al llarg de la seva vida. Va viatjar molt entre els anys quaranta i seixanta, fotografiant paisatges i natura, així com interiors, imatges de carrer i retrats.

El 1990 (tenia vuitanta-quatre anys) encara va donar classes a l’Art Institute i al Goethe Institute de Chicago sobre tècniques fotogràfiques.

 

Ellen Auerbach es recordada per la innovadora feina que va fer per l’estudi ringl + pit. Aquí la veiem -era l’any 1931- fotografiada per Grete Stern, la seva sòcia a l’estudi.

 

 

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: