ELS JARDINS DE JOAN MARAGALL

– O – O – O – O – O – O – O – O – O –

Els jardins de Joan Maragall.

Una de les esplanades dels jardins.

Vista amb el Palau Nacional al fons.

L’escultura juga un paper important en aquests jardins.

Un dels seus passeigs.

La jardineria afrancesada.

Alguns racons són idíl·lics.  

 

A l’Avinguda de l’Estadi, just davant de l’Estadi Olímpic, ens trobem amb uns dels jardins més elegants de Barcelona, els dedicats al poeta Joan Maragall.

Van ser dissenyats per  Jean-Claude Nicolas Forestier al voltant del pavelló reial que es va construir a Montjuïc dins el recinte de l’Exposició Internacional de 1929. Quan l’esdeveniment va acabar, es va pensar en instal·lar al palauet el Museu de la Música però la idea no va prosperar, encara que almenys sí va servir per batejar-lo amb el nom d’un gran músic del país: Albéniz.

En quant al nom dels jardins, és més recent, del 1970. Aquell any es van ampliar i van passar a dir-se com els coneixem ara: Jardins de Joan Maragall.

Quan hi entrem, trobem que són elegantíssims, amb avingudes arbrades, àmplies extensions de gespa, parterres de broderie, fonts ornamentals i nombroses escultures, concretament trenta-dues, de diverses èpoques i autors, des de Joan Rebull fins a Frederic Marès passant per Ernest Maragall -fill del poeta- o Eulàlia Fàbregas; és com un museu a l’aire lliure.

No cal dir que els jardins són un espai ple de serenitat, un món a part on solament es percep el refilar dels ocells i el so de l’aigua que raja de les fonts ornamentals. S’hi entra per la porta que hi ha a l’avinguda de l’Estadi i el primer que veiem són grans parterres de gespa on creixen arbres altíssims. De tant en tant, lleugers desnivells vorejats de pedra van baixant suaument pel terreny fins que arriben al cor dels jardins: el Palauet Albéniz.

També hi trobarem una gran esplanada que s’estén al davant de la façana principal del palauet, flanquejada per dues àmplies escalinates que baixen des de la terrassa on hi ha la porta principal. Una sèrie d’estanys amb brolladors ens acompanyen, i als costats veiem dues avingudes de til·lers.

Als costats del palauet hi ha petites places amb fonts i safarejos ornamentats amb dofins i putti, i al darrere tenim una àmplia praderia amb pins.

I ja que parlem d’arbres, la vegetació dels jardins de Joan Maragall és, a més de rica en espècies, un bon exemple de la jardineria del principi del segle XX i un espai verd amb grans exemplars arboris: til·lers, cedres, pins, xiprers, oliveres, alzines i fins i tot podem trobar algun taronger i palmera.

El conjunt d’aquests jardins és un lloc amb molt d’encant que, certament, mereix una visita.

 

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: