ELS JARDINS DE LA MATERNITAT

 – O – O – O – O – O – O – O – O – O –

 

Resultado de imagen de jardins de la maternitat

L’escultura no enganya: aquests son els Jardins de la Maternitat.

 

Resultado de imagen de parc de la maternitat

 

Encara que té racons que semblen més un parc londinenc que no mediterrani com aquest amb el Pavelló Rosa.

 

 

Però no, és un lloc ben barceloní.

 

Predomina l’arquitectura modernista.

 

Els camins conviden a una passejada tranquil.la…

 

… o a seure per prendre el sol…

 

… o sol i ombra.

 

Té espai infantil.

 

Més zona infantil.

 

El Nou Camp apareix al fons.

Al número 159 de la Travessera de les Corts, al costat del camp del Barça, ens trobem amb uns molt amplis jardins. Son els de la Maternitat.

La finca -Can Cavaller- és més antiga del que pugui semblar perquè data de final de la dècada dels vuitanta del segle XIX quan la la Diputació de Barcelona va iniciar la creació de la Casa Provincial de Maternitat i Expòsits, de caràcter benèfic.

El projecte inicial de l’estructura del recinte i dels pavellons -que son bons exemples en la seva majoria d’arquitectura modernista- es va encarregar a Camil Oliveres Cansaran que en aquella època era arquitecte de la Diputació. Oliveres va distribuir els edificis de manera independent pel recinte, seguint els cànons sanitaris més avançats de final del segle XIX.

Per identificar-los: els pavellons de la lactància i de l’Ave Maria, situats a prop de l’entrada de la travessera de les Corts, són obra d’Oliveres, però va ser Josep Obrí Cansaran el que va continuar els treballs amb la construcció del pavelló Prat de la Riba. L’any 1924, Joan Rubió Bellver i Josep Goday Casals van fer el Pavelló Rosa i Goday, el Pavelló Blau. A finals dels anys 50, Manuel Baldrich Tubau va construir el pavelló Cambó.

La seva utilitat ha canviat doncs en l’actualitat els edificis acullen l’IES Les Corts, les dependències de la Diputació i de la Universitat de Barcelona, i fins fa uns anys la desapareguda emissora COM Ràdio.

Pels barcelonins tenen un especial encant els jardins que rodegen els edificis per la seva amplitud i per la varietat d’arbres que s’hi poden trobar perquè veurem fins a quaranta espècies diferents com eucaliptus, moreres, oliveres, pebrers, xiprers i enormes pins de diferents espècies, acàcies, castanyers, desmais, figueres…

D’entre tant arbre destaquen unes altíssimes palmeres de les Canàries i tres magnòlies d’una mida excepcional, sobretot una d’elles que és la més gran de Barcelona amb més de 12 m d’alçària. De manera que els aficionats a la botànica tenen als jardins de la Maternitat un lloc on entretenir-se.

Molts dels grans arbres tenen una floració espectacular, com els arbres de l’amor, amb les seves abundants i petites flors d’un color rosat intens, que apareixen ara, a principis de primavera, o les pruneres vermelles, amb les fulles de color vermell porpra.

Aquest vídeo ens permet passejar-nos pels jardins:

 

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: