ELTON JOHN. GOODBYE YELLOW BRICK ROAD

    – O – O – O – O – O – O – O – O – O –

 

Elton John l’any 1973

 

 

Reginald Kenneth Dwight, més conegut com Elton John (Sir Elton John), ha venut en el seu gairebé mig segle de carrera professional la marejant xifra de dos-cents cinquanta milions de discs. No està malament, oi?

La seva millor època, la més creativa i personal, la va tenir durant els anys setanta del segle passat. I un dels grans discs -possiblement el millor de tots- que va publicar en aquell temps va ser l’elepè titulat Goodbye yellow brick road, del 1973. Contenia tantes cançons que va ser editat com doble longplay. Entre els èxits que s’hi poden trobar hi son Bennie and the Jets, Candle in the wind, Harmony, o la cançó que donava títol a l’àlbum que és la que avui escollim.

Per cert, aquest curiós títol, Adéu, camí de llambordes grogues, s’inspira en la pel.lícula El mag d’Oz, en la que a la protagonista i als seus amics se’ls diu que han de seguir el camí de llambordes grogues per arribar al mag, i trobaran que ja tenien el que havien estat buscant durant molt de temps. El camí groc els portava al país d’Oz, un camí amb sentit metafòric perquè els conduïa a les fantasies de la vida o a les respostes a la vida. La cançó reflecteix precisament el desig de tornar a una existència més senzilla després d’haver viscut un període de bona vida, però buida en els fons, en la que el cantant diu que havia sigut tractat com un animal de companyia. D’aquí el desig de tornar a les arrels:

“When are you gonna come down
When are you going to land
I should have stayed on the farm
I should have listened to my old man

You know you can’t hold me forever
I didn’t sign up with you
I’m not a present for your friends to open
This boy’s too young to be singing the blues

So goodbye yellow brick road
Where the dogs of society howl
You can’t plant me in your penthouse
I’m going back to my plough

Back to the howling old owl in the woods
Hunting the horny back toad
Oh I’ve finally decided my future lies
Beyond the yellow brick road

What do you think you’ll do then
I bet that’ll shoot down your plane
It’ll take you a couple of vodka and tonics
To set you on your feet again

Maybe you’ll get a replacement
There’s plenty like me to be found
Mongrels who ain’t got a penny
Sniffing for tidbits like you on the ground

So goodbye yellow brick road
Where the dogs of society howl
You can’t plant me in your penthouse
I’m going back to my plough

Back to the howling old owl in the woods
Hunting the horny back toad
Oh I’ve finally decided my future lies
Beyond the yellow brick road”.

 

Quan baixaràs del núvol? quan aterraràs? M’hauria d’haver quedat a la granja, hauria d’haver escoltat al meu vell. Saps que no em pots tenir per sempre, no vaig signar res amb tu… i no soc un regal perquè l’obrin els teus amics. Soc massa jove per estar cantant una cançó trista. Així que, adéu camí de llambordes grogues on els gossos de la societat udolen. No em pots plantar en el teu àtic, així que torno a la meva arada, torno a la vella òliba que udola al bosc, a la caça del gripau excitat. Oh, finalment he decidit que el meu futur és més enllà del camí de llambordes grogues.

I què penses que faràs llavors?. Aposto a que et se trencaran tots els esquemes i t’hauré de portar un parell de vodkas i tòniques perquè et recuperis. Potser aconseguiràs un substitut, pots trobar un munt d’homes com jo, penjats que no tenen un cèntim esnifant porqueries per terra com tu.

Així que, adéu camí de llambordes grogues on els gossos de la societat udolen. No em pots plantar en el teu àtic, així que torno a la meva arada, torno a la vella òliba que udola al bosc, a la caça del gripau excitat. Oh, finalment he decidit que el meu futur és més enllà del camí de llambordes grogues“.

 

Així era la portada del single Goodbye yellow brick road, dibuixada per l’il.lustrador -i també escriptor- anglès Ian Beck.

Aquesta és una de les millors cançons que té l’ampli catàleg d’Elton John.

El web del cantant és http://www.eltonjohn.com/

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: