ÉMILE ANTOINE BOURDELLE. ADAM

– O – O – O – O – O – O – O – O – O –

Adam, per Émile Antoine Bourdelle.

Vista lateral.

Primer pla.

 

De Montauban era Émile Antoine Bourdelle (1861 – 1929), un dels escultors francesos més destacats de la Belle Époque i un dels primers que va practicar al segle XX escultura monumental.

El seu pare era ebenista i al seu taller és on va començar a treball com aprenent de gravador de fusta, i per les tardes anava a l’escola de dibuix de Montauban on va prendre les primeres classes de modelatge. Més endavant, com un alumne destacat, va ingressar amb una beca a l’Escola de Belles Arts de Toulouse. Tenia quinze anys.

Vuit anys després, Bourdelle es va instal·lar a Paris on va ingressar a l’Escola Nacional Superior de Belles Arts obtenint el segon lloc en el concurs d’admissió, i a l’any següent es va muntar el seu propi taller.

L’escultura que avui mostrem ens permet veure l’estil d’aquesta artista. La va fer als cinc anys d’estar a París, o sigui el 1889, i porta per títol el nom del protagonista: Adam.

Es una representació en bronze del personatge al que veiem patint el sentiment de culpa perquè ha pres consciència del seu pecat.

Per suggerir aquest irreparable error comès al Jardí de l’Edèn, l’artista s’inspira parcialment en Miquel Àngel; la posició de la figura i la seva nuesa evoquen alguns personatges de les escenes de la Creació a la volta de la Capella Sixtina.

Afligit, Adam s’enfonsa en la melancolia amb una posició -el cap recolzat a la mà- que obeeix a la iconografia canònica. Amb el cos nu i la mà dreta oberta a l’expiació, està desolat i abandonat al seu destí. Està sol i assegut sobre una potent roca que transmet la idea de pes, del pes del remordiment.

Com curiositat final, direm que Bourdelle va ser contractat quatre anys després per August Rodin com ajudant, i és que el famós l’escultor parisenc anava desbordat de feina.

En quant a aquest obra, Adam, pertany a la col·lecció del Museu Bourdelle, de Paris. Aquest museu està instal·lat on l’escultor va tenir el seu taller.

 

Émile Antoine Bourdelle va ser professor de l’Acadèmia La Grande Chaumière en la que va tenir alumnes destacats com Maillol.

El 1924, Bourdelle va ser distingit amb l’Orde Nacional de la Legió d’Honor, la més important de les distincions franceses.

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: