EMILE SAVITRY

– O – O – O – O – O – O – O – O – O –

Imatge parisenca.

En un banc en la foscor.

L’escultor Anton Prinner al seu taller.

La cantant Edith Piaf.

Les marionetes d’Yves Joly.

L’escultor i pintor suïs Alberto Giacometti.

L’actriu Anouk Aimée i el seu gat Tulipe.

 

Émile Savitry (1903 – 1967) va ser un fotògraf i pintor francès (encara que nascut a Saigon, Vietnam) que va destacar més per la primera d’aquestes dues disciplines artístiques.

Amb disset anys va anar a estudiar pintura a l’École Nationale Supérieure des Arts Décoratifs i després a la Grande Chaumière, acadèmia de belles arts de Paris.

Va arribar a exposar com pintor l’any 1929, però sorprenentment, quan s’emblava que es podria obrir un interessant camí en el món de la pintura surrealista, va fer un canvi radical mudant-se a la Polinèsia, ell no era algú interessat en l’èxit.

Allí va començar a fer fotografies com la d’un vaixell encallat a la costa. Aquesta imatge va arribar a mans del director de cine Friedrich W. Murnau quan estava filmant la pel·lícula Tabú i li va agradar tant que el va contractar per incorporar-lo a l’equip que tenia investigant la iconografia polinèsia que, òbviament, comportava fer fotografies.

El 1930 Savitry va tornar a París per, després de l’experiència adquirida, dedicar-se a la fotografia. Així, junt amb Brassaï, Charles Rado i Ergy Landau va fundar l’agència Rapho l’any 1933, i per aquesta agència va cobrir anys després l’entrada massiva de refugiats que arribaven al Sud de França fugint de la guerra civil d’Espanya.

Mobilitzat el setembre de 1939, va servir en el Batalló d’Enginyers d’Avinyó, però no tot va ser guerra perquè el 1940 es va casar amb la pintora i il·lustradora argentina Elsa Henríquez.

Una vegada acabada la guerra, va reviure Rapho incorporant pesos pesants de la fotografia com Robert Doisneau i Willy Ronis.

També va fer col·laboracions regulars amb revistes de moda com Vogue, Jardin des Modes i Harper’s Bazaar. I en els anys cinquanta va ampliar publicant a Regards, Visages du Monde, Cavalcade, Point de Vue, Images du Monde, Caliban, Picture Post i Réalités.

Encara que va cobrir diversos camps, Émile Savitry va fer molta feina com retratista de personalitats, algunes de les quals eren amistats seves: actrius i actors com Anouk Aimée, Brigitte Bardot, Pierre Brasseur, Madeleine Renaud, Serge Reggiani o Charles Chaplin, directors de cine com Jacques Prévert i Marcel Carné, i una llarga llista d’artistes del món de l’escultura, la pintura i la música.

Durant els últims anys de la seva vida va tornar a la pintura, però en la història de l’art ens ha quedat com un notable fotògraf.

 

Émile Savitry es va autoretratar així. Tot i que va ser un fotògraf de prestigi com demostra la quantitat de personatges coneguts que va immortalitzar, curiosament ha tingut més exposicions després de mort que en vida.

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: