EMILIO MORENATTI

– O – O – O – O – O – O – O – O – O –

Amor en temps de còvid.

Pacient de l’Hospital del Mar mirant la Mediterrània.

Pacient de 94 anys parlant amb la seva família per tablet.

Dona prenent una fotografia en una Barcelona deserta el 15 de març de 2020.

Acomiadant-se abans del toc de queda. 

Pakistan: advocat fugint del gas en una manifestació del seu gremi.

Noies pakistaneses en una escola d’Unicef.

 

Parlem d’un fotògraf nascut a Saragossa però criat a Jerez de la Frontera, Emilio Morenatti, qui fa poques setmanes es va emportar el premi Pulitzer de fotografia al millor reportatge per les imatges que va prendre a ancians durant la pandèmia.

Morenatti, que treballa per l’agència de notícies nord-americana Associated Press (AP), va rebre el premi perquè el jurat del Pulitzer va considerar les fotografies commovedores i ajudaven a que el gran públic s’endinsés en les vides dels més grans en una situació tan delicada com la del coronavirus.

El fotògraf va prendre les imatges a residències, carrers, hospitals i fins i tot a dipòsits de cadàvers de Barcelona.

I no és aquesta la primera vegada que Morenatti rep una important distinció internacional perquè el 2009 es va emportar el premi FotoPres pel reportatge que havia fet abordant la violència de gènere a Pakistan i el 2012 va rebre el tercer premi del World Press Photo.

Emilio Morenatti ha declarat que mai s’havia sentit tan vulnerable com durant les primeres setmanes de la pandèmia que va haver de cobrir. I és curiós que digui això algú que l’any 2006 va estar segrestat durant quinze hores a Gaza quan estava obtenint fotografies del conflicte d’aquella zona, i això no és tot: tres anys després va perdre un peu a causa de l’explosió d’una bomba a Afganistan.

I és que Morenatti va a on calgui anar per intentar plasmar el que allà passa de la forma més neutral i estètica possible amb la fi de que el missatge arribi, sense importar si les imatges són cruels o bàrbares si és això amb el que es troba, perquè considera que el fotògraf, repetint allò que deia Sebastiao Salgado, és una unitat de producció.

En qualsevol cas, l’objectiu és remoure consciències, invitar a la reflexió i generar debat. Sens dubte, Emilio Morenatti ho aconsegueix.

 

Emilio Morenatti aporta tres dècades d’experiència en l’ofici. Actualment resideix a Barcelona i és Director de Fotografia d’Associated Press per Espanya i Portugal.

El seu instagram és https://www.instagram.com/emilio_morenatti/?hl=es

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: