EMMET GOWIN

– O – O – O – O – O – O – O – O – O –

Edith.

Petra, Jordània.

Nadal a Danville.

Explotació minera a Utah.

Edith.

Riu Columbia, Washington.

Difuminat.

Agricultura de pivot.

Edith.

 

De Danville, Virginia (Estat Units) és Emmet Gowin, el fotògraf de qui parlem avui.

Té una molt bona formació: va estudiar disseny gràfic al Richmond Professional Institute i després va fer un master en fotografia a la Rhode Island School of Design.

Es va iniciar en la fotografia en els anys seixanta, però va ser a la dècada següent quan va començar a cridar l’atenció amb fotografies de tema íntim, imatges de la seva esposa i família en les que reflectia els petits rituals de la vida quotidiana.

Després va saltar a la fotografia de paisatges. El 1980 va voler documentar la devastació volcànica que s’havia produït amb l’erupció a la muntanya Saint Helens a l’estat de Washington. Això el va portar a iniciar-se en la fotografia aèria no solament allí sinó en diversos països explorant la utilització de la fotografia per denunciar l’impacte de la intervenció humana en el medi ambient com l’efecte de les proves d’armes, cert sistemes de reg utilitzats en la agricultura a escala industrial o els resultats en la natura d’ocupacions militars. Moltes d’aquestes fotografies transmeten una estranya tensió entre bellesa i devastació que Gowin considera que coexisteixen en el món i atrauen la nostra atenció. No són imatges que vulguin enviar un missatge clar sinó més bé, com ell diu, un oferiment que ens permeti buscar allò que no coneixem o que ja coneixem però que ens hauriem de prendre més seriosament.

Al llarg de la seva carrera Gowin ha rebut nombrosos premis i beques, incloent-hi una Guggenheim Fellowship (1974), dos del National Endowment for the Arts Fellowships (1977 i 1979), el Governor’s Award for Excellence in the Arts from the State of Pennsylvania (1983), Friends of Photography Peer Award (1992), i una Pew Fellowship in the Arts (1993).

A més, el 1997 va ser reconegut amb el President’s Award for Distinguished Teaching a la Princeton University on va estar impartint classes des del 1973 fins que es va jubilar el 2010.

 

Emmet Gowin es va iniciar en la fotografia prenent imatges de la seva esposa Edith, a la que ha continuat retratant al llarg de tota la seva vida. No son fotografies de família sinó imatges carregades d’atractiva plasticitat. També se’l coneix per les seves fotografies aèries.

 

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: