EN LA PLAYA DE CHESIL, DE DOMINIC COOKE

– O – O – O – O – O – O – O – O – O –

 


Saoirse Ronan és Florence, una noia amb inquietuds musicals.

Billy Howle és Edward. Els dos s’enamoraran i es casaran…

… però a les poques hores d’haver-se casat sorgiran les primeres divergències.

 

Anglaterra 1962. Florence i Edward tenen poc més de vint anys. Ella és de classe mitja alta i toca el violí. Ell és de classe baixa i ha estudiat Història. Innocents, verges i enamorats quan encara no s’havia publicat el primer LP dels Beatles i “L’amant de Lady Chatterley” encara estava prohibit, es casen i van a passar la nit de noces a un hotel a la famosa Chesil Beach. El que succeeix aquella nit, entre les seves paraules i els seus silencis, canviarà les vides dels joves per sempre.

Poques vegades s’ha retratat de manera tan exhaustiva una tarda-nit de noces com a la novel.la d’Ian McEwan titulada Chesil Beach amb tot el que implica per una parella verge. El llibre utilitza dues pàgines per narrar un petó, els moviments dels llavis, la inquietud… i dedica una pàgina per parlar dels pensaments pel perill d’arribar a la meta massa d’hora, els prolegòmens, l’acte, el plaer… o el fracàs.

No és fàcil traslladar tota aquesta prosa del llibre de McEwan a una pantalla, però el director Dominic Cooke se’n surt bé tot i que debuta amb aquesta pel.lícula. Com a la novel.la, la nit de noces li serveix de fil conductor per anar conformant el retrat de dues persones que s’estimen, encara que es diria que a vegades no tenen massa clar com fer-ho.

El director londinenc filma amb convicció i amb un bon muntatge els detalls de cada contradicció, i els actors, sobre tot Saoirse Ronan, desenvolupen els detalls físics del temor i de l’angoixa quan en aquella tarda-nit tot sembla que comença a esquinçar-se. Però també hi ha d’altres molts moments perquè la pel.lícula funciona amb flashbacks sobre la fascinació que senten els joves i les emocions que comparteixen.

El film inverteix les expectatives dels espectadors perquè, qui podia imaginar que la bucòlica platja de Chesil es convertiria en el lloc on esclaten els ressentiments en una parella que només porta hores casada? A partir del que haurien de ser plaents moments íntims, es creen escenes molt incòmodes.

Plasmada en un to una mica acadèmic -típic de determinat cine britànic-, la cinta descriu la impossibilitat d’una alternativa a les convencions amoroses i socials i com poden xocar les idees imposades sobre les relacions sentimentals i matrimonials amb una forma diferent de sentir  i percebre l’amor i el sexe.

Amb guió i producció del propi Ian McEwan -cosa que fa que s’hagi de donar per bona la novetat del final el relació al seu llibre- la pel.lícula demostra que seria bo que poguéssim compaginar un impossible: la joventut amb l’experiència que donen els anys.

Un digne debut de Dominic Cooke.

 

Reputat director de teatre i televisió, el londinenc Dominic Cooke debuta amb En la Playa de Chesil en la direcció cinematogràfica.

 

 

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: