ENNIO MORRICONE. THE FLIGHT OF THE EAGLE

– O – O – O – O – O – O – O – O – O –

Ennio Morricone

 

Ennio Morricone és tota una institució en el món musical del segle XX i encara dura al XXI.

Es lògic, no tots poden dir que han compost més de cinc-centes bandes sonores per pel.lícules i sèries de televisió. També ha compost peces simfòniques i corals.

Les seves composicions han format part de més de vint films guardonats. Encara que es va donar a conèixer per les composicions destinades a les pel.lícules denominades spaghetti western, posteriorment la seva obra es va anar obrint a un munt de gèneres, cosa que el va convertir en un dels compositors més versàtils de la història del cinema i també un dels més influents. Composicions per cintes com La missió o Cinema Paradiso estan considerades autèntiques obres mestres.

Ennio era fill de músic i això es va notar perquè va començar a tocar la trompeta quan era un nen i als sis anys ja havia compost la seva primera obra. Va estudiar a l’Acadèmia Nacional de Santa Cecília als nou anys on el seu pare el va inscriure. Quan tenia dotze va entra al Conservatori apuntant-se en un programa d’harmonia de quatre anys que ell va acabar en sis mesos! Es va diplomar en trompeta i va començar a treballar component la música de Il Mattino (El matí).

Per cert, sovint es parla en el món de la literatura dels “negres”, els escriptors desconeguts que escriuen obres pels escriptors coneguts. Doncs això també passa en el món de música i concretament Morricone va ser un “negre” component per pel.lícules, música que s’atribuïa a famosos músics de l’època.

Va ser component música de fons per programes de ràdio que va començar a fer-se conegut i això li permetria donar el salt a la gran pantalla.

El director cinematogràfic Sergio Leone era amic seu des que eren nens i un dia el va requerir perquè fos el compositor de la banda sonora de les seves pel.lícules. Els dos van formar un destacat duet en el món del Western.

Però no sols va compondre per Leone, També directors com Roland Joffé, Briant de Palma o Giuseppe Tornatore van requerir els seus serveis.

Morricone ha rebut un munt de premis: dos Grammy, tres Globus d’Or, cinc BAFTA, deu David de Donatello, once Nostro d’argento i el Premi de Musica Polar que vindria ser com una mena de Nobel en versió musical.

El 2006 va rebre l’Oscar honorífic de Hollywood per la seva contribució a la música de cine. I més recentment, el 2016, es va emportar l’Oscar a la millor banda sonora original per “Els odiosos vuit” després d’haver sigut nominat fins a sis vegades en edicions anteriors.

La peça que escoltem d’ell al vídeo és la titulada The flight of the eagle (El vol de l’àguila), un exemple de la seva versatilitat i qualitat.

 

El compositor romà Ennio Morricone ha venut més de setanta milions de discs. Això avala a qualsevol.

El seu web és http://www.enniomorricone.org/

 

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: